Hedgefonderna klarar blåsvädret

De svenska hedgefonderna har gjort skäl för namnet och klarat turbulensen i augusti ganska bra.

Den kände finansmannen George Soros hedgefonder har förlorat ungefär sexton miljarder kronor i Ryssland. En annan internationell hedgefondkändis, John Meriweather, förlorade 44 procent i augusti åt fonden Long-Term Capital Management och skriver i ett brev till sina kunder, fritt översatt, att »förluster i den här storleksordningen är en chock för oss precis som de säkerligen måste vara för er«…

Men många andra har också förlorat pengar. En tredjedel av alla hedgefonder tros ha förlorat tio procent i augusti och tre fjärdedelar har gjort någon form av förlust. Visserligen har världsindex samtidigt gått ned med 12 procent, men beteckningen hedge, som betyder skrank eller skydd, borde ju borga för att de klarat sig bättre.

Bättre än index

Sett i det här perspektivet har de unga svenska hedgefonderna klarat sig ganska bra och faktiskt gjort skäl för namnet. Av de sju som finns har bara tre gått med förlust i augusti och alla har gått bättre än index. Och Intrinsics fond Strategi, kanske mest känd för att den förvaltas av OS silvermedaljören i simning Pelle Holmertz, har gått upp med över 20 procent!

De som gått med förlust är Catellas Fond Fokus som backat med 12 procent, Invit Fonders fond Rex som backat med 8 procent samt Bancos Hedge som gått ned 2 procent.Zenit, den i särklass största hedgefonden i Sverige som förvaltas av finansmannen Patrik Brummer och ett gäng han plockat med sig från fondkommissionärsfirman Alfred Berg, gick plus ungefär 2 procent i augusti. Nektar, JP Banks fond, hade i måndags ännu ingen siffra klar för augusti, men enligt förvaltaren Kent Janér har den gått plus.

Varför så stora skillnader? Det har delvis med klassificeringen att göra. Beteckningen hedgefond används i dag för fonder med en rad skiftande strategier.

Det enda gemensamma är egentligen att de har stora friheter att utforma sin strategi, till exempel att köra en mycket koncentrerad portfölj, och de ofta använder sig av många olika sorters finansiella instrument.

George Soros fonder har till exempel varit extremt spekulativa, vilket väl förklarar de stora förlusterna.

Zenit jobbar med en klassisk kombination av stock picking, blankning (som innebär att man spekulerar i att en aktiekurs kommer att gå ned) och derivat och kan alltså både hitta aktier och spekulera i marknadstro samtidigt. Nektar ägnar sig i stället framförallt åt arbitrageaffärer på räntemarknaden. Strategi, Pelle Holmertz fond som klarat sig så bra i augusti, kör med hela verktygslådan.

Aktiefonder backat mest

De två fonderna som backat mest, Fokus och Rex, är båda snarare koncentrerade aktiefonder än typiska hedgefonder och har därför naturligtvis haft svårare att gå emot den nedåtgående marknaden.

Catella har satsat hårt på bland annat IBS och Rex på småbolag. Catella ska ägna sig mer åt derivat etc framöver, men har inte kommit så långt ännu.

Det har varit svårare att göra rätt i augusti, det säger alla hedgefondförvaltare som Affärsvärlden talat med. Turbulensen och osäkerheten ökar risken för felsteg. Brummergänget är glada att de varit igång sedan 1996 och hunnit öva sig i att »gå kort«, det vill säga spekulera i att marknaden går ned genom att blanka eller köpa derivat. För de flesta aktieplacerare tar det nämligen emot att ligga kort.

Det är emot aktieplacerandets natur. Men i augusti var det en nödvändig färdighet för att klara sig. Pelle Holmertz säger sig haft nytta av sin vana att ligga kort från sin tid som valutahandlare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.