HSBC: Riksbanken kan tvingas införa valutagolv

Riksbanken kan komma att behöva följa i Schweiz och Tjeckiens fotspår och införa ett valutagolv gentemot euron, ifall Europeiska centralbanken skulle genomföra kvantitativa lättnader och om det till slut skulle försvaga euron i betydande grad.

Det bedömer den brittiska banken HSBC.

Riksbanken skulle troligen i första hand svara med sänkt styrränta, men en mer radikal strategi skulle troligen komma att krävas, bedömer HSBC.

“Sveriges lilla, öppna ekonomi skulle vara särskilt exponerad gentemot en markant försvagning hos euron, givet de stora handelsexponeringar som Sverige har gentemot eurozonen, något som skulle öka det redan betydande hotet från deflation”, uppger HSBC-ekonomen David Bloom enligt Dow Jones Newswires.

Schweiz har visat att ett valutagolv kan vara en framgångsrik strategi, anser HSBC-ekonomen.

Schweiz centralbank anser att valutan schweizerfrancen är övervärderad och har sedan den 6 september 2011 hållit ett golv i växelkursen EUR/CHF vid 1,20, vilket innebär att priset på en euro uttryckt i schweizerfranc inte tillåts sjunka till en lägre nivå än så.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.