INFORMATION HIGHWAY: Fullvärderat från början

Försäljningspriset för Information Highway är högt och gerknappast utrymme för kurslyft.

Stockholmsbaserade Information Highway är ännu ett i raden avIT-bolag som söker sig till börsen. Totalt säljs 27 procent avbolaget ut genom en nyemission som, fulltecknad, ger bolaget ettkapitaltillskott på 64 miljoner kronor efter emissionskostnader.Utförsäljningspriset är 80 kronor per aktie, vilket ger etttotalt värde på bolaget på 257 miljoner. Teckning kan göras viaÖhman Fondkommission till och med den 6 juni.

Information Highway är i grund och botten en återförsäljare avdatorer och nätverksutrustning, framför allt från amerikanskaDigital. Men liksom majoriteten av återförsäljarföretagen satsarbolaget på att sälja konsulttjänster som komplement (se IT–special sid 69). Här är marginalerna betydligt bättre.

Alla IT-konsulter som vill bli tagna på allvar erbjuder tjänsterkring internet i takt med att framför allt företagsinternaintranet blivit en viktig del av företags IT-strategi. MenInformation Highway gör i prospektet ett väl stort nummer av sinkonsultdel och dennas huvudsakliga inriktning påinternet/intranet. I själva verket svarade Information Highwayskonsultverksamhet blott för 20 procent av företagets omsättning(proforma) i fjol. Och de internetrelaterade tjänsterna svaradeinte för mer än hälften av den totala konsultomsättningen. Nej,Information Highway ska betraktas som en återförsäljare tillsvidare, låt vara med mer intressanta produkter i sitt utbud änden genomsnittliga konkurrenten. Företaget säljer främstkraftfulla serverdatorer för internet samtdatakommunikationsutrustning. Tillväxten är särskilt god här ochmarginalerna bättre än för enklare persondatorer. InformationHighways marginal på 7 procent är följaktligen bättre än dengenomsnittliga traditionella återförsäljaren kan visa.Information Highway startades så sent som 1994, men har vuxitsnabbt. I fjol nära fördubblades omsättningen till 150 miljonerkronor. En starkt bidragande orsak till fjolårets tillväxt varförvärvet av IT-konsulten PM Data. Kapitaltillskottet frånnyemissionen ska användas till ytterligare förvärv.

Tillväxtmålet är satt till 25 procent per år.

Men Information Highway är långt ifrån ensamt om att letauppköpskandidater. Såväl klassiska IT-konsulter som delandsomfattande återförsäljarkedjorna är ute i samma ärende. Menutbudet är begränsat och alla kommer inte att lyckas. Dessutomhar efterfrågan kraftigt drivit upp priset på mindrekonsultbolag. Företaget tror på ett omsättningslyft i år från 170miljoner (proforma) till 285 miljoner. Rörelseresultatet föregoodwillavskrivningar tros landa på 23 miljoner. Det ger envinst per aktie (efter full skatt) på 5,2 kronor och envinstmultipel på drygt 15. Det ligger ungefär mitt emellanbörsens IT-konsulter och återförsäljare. Bolagets intressantaproduktutbud gör att en premie i förhållande tillåterförsäljarna är befogad. Men med tanke på att InformationHighway är ett oprövat och ungt bolag, är försäljningsprisethögt och ger knappast utrymme för kurslyft. Rådet blir att inteteckna. För den som letar IT-aktier finns det mer intressantaalternativ.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.