Laddar

Intressant elinstallation

Av aktierna i elinstallationsföretagen är det Emil Lundgrens somjust nu ser intressantast ut, trots en kraftig kursstegring iår.

Av OTC-listans två elinstallatörer är det GöteborgsföretagetEmil Lundgren som har den starkaste utvecklingen, åtminstone påbörsen. Aktiekursen har stigit med bortåt 30 procent i år, medankonkurrenten Neas aktiekurs har fallit med 20 procent.Ingen av aktierna ser särskilt dyr ut, i synnerhet om byggandetskulle ta fart. Lundgrens är något högre värderad änkonkurrenten, vilket motiveras av en bättre lönsamhet. Trots denkraftiga uppgången ser aktien fortfarande ut att vara köpvärd.Det går att motivera en något högre kurs även på Nea, men härfinns det ändå skäl att avvakta. Bolaget har visserligen stadigtgenerat vinster genom åren, men en stor kassa kan hämmavärderingen.

Stora order

Intresset för Emil Lundgren, en liten aktie med normalt ringaomsättning, bottnar i att företaget har lyckats landa en radstora order på installationsarbeten i samband med tungaindustri- och infrastrukturprojekt, både i Sverige ochutomlands. Senast gällde det en order helt nyligen frånLuftfartsverket avseende el-, tele- och datainstallationer i enny flygtrafikledningsbyggnad på Arlanda. Dessutom har bolagetskaffat en inträdesbiljett till den expansiva Öresundsregionengenom förvärvet av skånska EC Invest för en total köpeskillingav 36 miljoner kronor.I åttamånadersrapporten, som lämnades i oktober, räknadeledningen med att resultatet i år ökar med 36 procent till drygt27 miljoner kronor på en omsättning av 625 miljoner kronor.Orderingången gör att beläggningen är god, samtidigt som bolagethar rapporterat att prisbilden har förbättrats.

Måttlig vinstökning

Örebrobaserade Nea är betydligt större än Lundgrens -omsättningen låg i fjol på nära 1,4 miljarder kronor. Förutomelinstallationer, som svarar för nära 70 procent av volymen, harNea en elgross- och en verkstadsrörelse. Bolagen är således intehelt jämförbara.Neas niomånadersrapport, som kom i förra veckan, visade attomsättningen stigit med 13 procent och vinsten något mer till 33miljoner kronor. Men bakom den måttliga vinstökningstakten lågtvå motverkande faktorer. Rörelseresultatet ökade kraftigt,medan det stora positiva finansnettot har krympt.Ledningen räknar med att sista kvartalet blir markant bättre änföregående tre kvartal i år. Men helårsresultatet (rensat förreavinster) antas ändå bli något lägre än 1997, då avräkningarnavar stora sista kvartalet det året.

Små investeringsbehov

Nea är sedan lång tid tillbaka överkapitaliserat, vilket drarned lönsamhet. Små investeringsbehov har tillåtit kassan attsvälla. Trots en engångsutdelning till aktieägarna i fjol med115 miljoner kronor har Nea likvida medel och finansiellaplaceringar på över 160 miljoner kronor. Soliditeten är nära 56procent mot mer måttliga 39 procent i Lundgrens.Ett skäl till att Nea har så starka finanser är att ledningenvill upprätthålla en hög beredskap för förvärv. Elbranschen ärfortfarande fragmenterad och ledningen gör ingen hemlighet avatt Nea vill delta i en omstrukturering. Att förvärva lämpligaföretag när tillfälle uppstår är det enda sättet att expandera iSverige. Konkurrenterna låter nämligen inte någon att tamarknadsandelar utan priskrig, hävdar ledningen.

Olika redovisningsprinciper

Emil Lundgren Nea 1998 1997 1998 1997Miljoner kronor 8 mån 8 mån 9 mån 9 månOmsättning 417 309 882 782Rörelseresultat 17,1 13 25 15Finansnetto 0,4 0,8 8 14Vinst 17,5 13,8 33 29Not: Emil Lundgrens rörelseresultat motsvarar 2/3 av beräknatårsresultat. Nea redovisar vad som faktiskt har avräknats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.