Isokern: Attraktiva skorstenar

Stark marknadsposition, relativ konjunkturokänslighet ochintresse från stora utländska konkurrenter görskorstenstillverkaren Isokern lockande.

Med skorstenar av pimpsten från den isländska vulkanen Hekla skaIsokern erövra nya marknader. Isokern har idag en marknadsandelpå 65 respektive 50 procent på den danska och svenska marknadenför tunga skorstenar och väntas i år omsätta drygt 68 miljonerkronor. Bolaget satsar på expansion, framför allt på den tyskamarknaden. För att klara detta krävs mer kapital. Därför görbolaget nu en nyemission på 20 miljoner kronor och sökersamtidigt notering på SBI-listan. Teckningskursen är 39 kronorper aktie. Räknat på årets prognostiserade vinst på 7,5 miljonerkronor motsvarar priset ett p/e på elva. Fischer Partner harhand om emissionen och teckningstiden löper till och med den 17september. Att Tyskland är en viktig marknad för Isokern berorbland annat på närheten till bolagets fabrik som ligger iDanmark, vilket håller nere transportkostnaderna. I Tysklandbyggs det dessutom cirka 200.000 nya småhus per år, vilket kanjämföras med förväntade 5.000 i år i Sverige.

INTE RISKFRITysklandssatsningen är givetvis inte riskfri. Här finns storakapitalstarka konkurrenter med intäkter i miljardklassen. Att tasig in i Tyskland kostar. De senaste tre åren har Isokern satsattre miljoner kronor på marknadsbearbetning och några få orderhar erhållits.

En annan risk är att stora utländska konkurrenter vill ge sig inpå Isokerns hemmamarknader. Tyska konkurrenten Schiedel villeexempelvis så sent som i somras köpa Isokern för att få ettfäste på den nordiska marknaden. Isokerns ägare tror dock attföretaget kan utvecklas bättre på egen hand och valde därför attnotera aktien och söka riskkapital den vägen.

UNDERHÅLL OCH RENOVERINGIsokern har trots det rekordlåga nybyggandet de senaste årenklarat sig relativt bra. Orsaken är att underhåll och renoveringav befintliga skorstenar svarar för nära 40 procent av bolagetsomsättning och bolaget har med undantag för 1995 klarat sig utanförlust. I Sverige har nybyggandet ökat, om än från en mycketlåg nivå, och VD Thomas Stenqvist säger att orderingångenhittills i år överträffat förväntningarna. Nästa år förväntasomsättningen stiga till 74 miljoner kronor samtidigt somresultatet efter finansnetto ska landa på nio miljoner.Stenqvist berömmer sig av att hittills aldrig ha missat enprognos. Ett djärvt uttalande av en blivande börs-VD. Infriasinte prognosen lär han få det hett om öronen.

Bolaget är dock väl förberett för en ökad produktion. Den danskafabrikens produktionskapacitet utnyttjas idag bara till entredjedel. Ett högre kapacitetsutnyttjande får därför ettkraftigt genomslag i resultatet.

Isokerns starka marknadsposition och relativakonjunkturokänslighet tillsammans med den, på grund av rådandebörsturbulens, relativt låga teckningskursen gör en investeringi aktien intressant. Även om de tyska expansionsplanernamisslyckas finns möjligheten att bolaget blir en attraktivuppköpskandidat för större utländska konkurrenter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.