Jorden runt 6 december
NEC:s 3G terminaler försenade
NEC, som nyligen deklarerade att en dual-band 3G-terminal skulle nå marknaden i till nästa sommar, backar. Det får utmanaroperatören Hutchison att skjuta upp sin 3G-lansering, som var beroende av NEC-terminalerna som skulle gå att använda både i GSM och 3G-nät. Hutchinson har 3G-licenser i bland annat Sverige, England och Italien.
USA
Astra Zeneca i avgörande rättsprocess
Astra Zeneca inleder idag en rättsprocess i New York för att förlänga sitt patent på Losec i USA. Läkemedelsindustrin bevakar utfallet som väntas bli vägledande för läkemedelspatent framöver. Losec är en av världens mest lönsamma mediciner.
Enron betalade feta bonusar före konkursen
Bara dagar före Enron ansökte om konkurs och sparkade 4 000 personer betalade det ut 55 miljoner dollar i bonusar till några hundra utvalda, enligt New York Times. Enrons talesman bekräftar vissa bonusar och beskriver dem som incitament för att behålla nyckelpersoner. Konkursexperter säger att dessa utbetalningar kommer att nagelfaras av Enrons långivare.
Tjusiga auktionshus lurade kunder på 4 miljarder
Auktionsfirman Sotheby´s ägare Alfred Taubman, fälls för att ha gjort upp om priser med sin konkurrent Christie´s. Sotheby´s och Christie´s kom överens om kommissionerna de skulle ta från köpare och säljare. Uppgörelsen har kostat kunderna runt fyra miljarder kronor. 76-åriga miljardären Alfred Taubman riskerar tre år i finkan.
Kunder drar när Volvo blir Ford under sminket
Risken ökar att Volvo uppfattas som ytterligare en Ford. Orsaken är att Ford alltmer delar plattformar och komponenter mellan sina varumärken. Nästa Volvo S40 byggs till exempel på samma plattform som Ford Focus. Och Volvo kommer sannolikt att ha en av Ford´s plattformar för att utveckla sin första småbil hittills. När köparna fattar att en Volvo är en Ford under skalet är risken stor att de drar öronen åt sig, menar Business Week i en genomgång. ”När vi delar alltfler komponenter, så är det mitt jobb att se till att det inte märks”, säger Volvos designchef till Business Week.
…och Ford går knackigt
Ford gör cirka 9 miljarder kronor i förlust fjärde kvartalet i år, enligt WSJ. Ford har inte varit så illa ute sedan krisen i början av 1990-talet.
Motorola lanserar världens dyraste telefon
Motorola lanserar en mobiltelefon i 18-karats guld smyckad med diamanter. Telefonen kostar nästan 400 000 kronor och är designad av Peter Aloisson i Wien. Samtidigt rear Motorola ut sina personsökare dirt cheap, rapporterar Wired.
EUROPA
Holland
Skuldtyngda KPN steg kraftigt på börsen då det stod klart att företaget inte har några problem att ta in cirka 45 miljarder kronor i en riktad nyemission.
ASIEN
Ericsson-kund gör Kinas största emission
Operatören och Ericsson-kunden China Unicom gör Kinas största nyemission hittills. Unicom går till marknaden efter 14 miljarder kronor. Pengarna ska användas till att bygga ut ett nationellt mobilnät med cdma-standard från dagens 15 miljoner användare till 50 miljoner. Ericsson är en av leverantörerna. Unicom är noterat på börsen i Hong Kong, men denna emission väntas leda till en notering på Shanghai-börsen.
Japaner i kinesisk allians
De japanska jättarna NEC och Matsushita planerade 3G-företag i Kina sjösätts före nyår. Det ska utveckla och tillverka terminaler som når marknaden 2003. Kina har valt tre olika 3G-standards, wcdma, cdma2000 och TD-scdma.
Indien
Volvo gasar i Indien
Volvo Lastvagnar ska utveckla Indien till ett center för tillverkning av komponenter till alla företagets produkter. Indien ska också användas som resurs för Volvos it-utveckling. Det säger Volvos Indienchef Ulf Nordquist till The Financial Times. ”Vi har redan hittat ett antal underleverantörer som fungerar”, säger Nordquist. Volvo Lastvagnar växer med 25 till 30 procent per år i Indien från en relativt liten nivå. Volvo lanserade sina bussar för två månader sedan och har sålt bra. ”De har blivit en hit”, säger Nordquist, som också tror att lastvagnar kommer att ha en stark marknad framöver i Indien.
…men Enron-kraschen skakar indiska banker
Indiska bankaktier sjunker kraftigt på grund sin exponering mot ett Enron-ägda kraftverket Dabhol. Dabhols verksamhet ligger nere efter ett bråk med dess enda, statliga kund.
SYDAMERIKA
IMF sätter Argentina på pottan
International Monetary Fund vill inte betala ut 1,3 miljarder dollar i december, ett tungt bakslag mot hoppet att klara landets finanskris. Argentina hade hoppats kunna använda pengarna till att betala del av de två miljarder dollar man saknar för månadens räntebetalningar. IMF har lovat att låna ut cirka 50 miljarder dollar i år så att landet ska kunna betala sina räntor. Motkravet är att Argentina ska balansera sin statsbudget, vilket man inte klarat.
Mats Paulsen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.