Jorden runt på 2,4 minuter

Jättar ställer in reklamkampanjer General Motors, Coca-Cola och Kraft med flera ställer in reklamkampanjer första kvartalet nästa år. WSJ skriver att det kan få de krisande byråerna på Madison Avenue att avskeda fler. Det kan också leda till en ny fusionsvåg i mediavärlden för att klara kostnader. ABC:s försäljningschef Mike Shaw medger att annonseringen går ned, men säger att annonsörer gått från att köpa utrymme från vecka till vecka istället för att beställa i förväg.

…ändå fungerar reklam för bra De 50 mest annonserade medicinerna i USA bidrog mest till öka amerikanernas utlägg för receptbelagda läkemedel, enligt en studie. Reklamen påverkar patienter att få läkare att skriva ut mer medicin och att välja de mediciner som syns i tidningar och TV. Nu överväger Food and Drug Administration att ändra reklamreglerna, skriver New York Times.

Sony och amerikanska försvaret annonserar ihop Sony, amerikanska försvarsdepartementet och CBS gör en stor annonskampanj som börjar under Thanks Giving. Patriotiska reklamfilmer visar en basse vid fronten som använder en bärbar DVD-spelare med multimediahälsningar från de kära hemma.

Palm + Handspring = Sant? Det ryktas att de två amerikanska handdatortillverkarna Palm och Handspring ska gå ihop, enligt Reuters. Det får aktierna i bolagen att stiga. Palms VD avgick nyligen.

…och Siemens mobiler mot strukturaffär? Siemens bekräftar att det för samtal med flera aktörer för att slå ihop sitt förlustbringande mobiltelefonföretag. Tidigare har det ryktats om att Siemens slår ihop påsarna med Matsushita.

Inga äpplen till fröken Datortillverkaren Apple kan tappa sitt 20-åriga försprång som skoldator. I en serie förlikningar i konkurrenstvister donerar Microsoft en miljard dollar i datorutrustning plus fria programvaror i fem år till 12 500 amerikanska skolor. Utbildning och medie- och reklam är Apples viktigaste marknader.

Det vänder efter midsommar Organisation for Economic Cooperation and Development ser en mycket svag ekonomisk utveckling i sina 30 medlemsländer som sträcker sig till andra halvåret nästa år. OECD tror också på fler räntesänkningar i USA för att stimulera ekonomin. OECD varnar dock att Japans ekonomi inte återhämtar sig förrän 2003.

Lufthansa ställer sig i ledet Europas näst största flygbolag, Lufthansa, kan inte hålla emot utan måste göra sig av med upp till 4 000 anställda. Totalt har minst 200 000 flygarbetare förlorat jobbet.

3G på g igen i Frankrike De franska telemyndigheterna gör en andra auktion för 3G-licenser efter nyår. Frankrike har redan lättat på betalningskraven på första omgången av licenser och förlängt licenstiden från 15 till 20 år. Företag som hoppade av första licensomgången överväger nu att delta i auktionen igen.

KPN säljer aktier för miljarder Holländska teleoperatören KPN offentliggör idag en nyemission på 45 miljarder kronor för att klara sina stora skulder, enligt Financial Times. Emissionen, som har skrivits på av åtta banker, tros erbjuda 50 procents rabatt mot nuvarande marknadsvärde.

Inga billiga jeans, gympadojor eller parfym i sikte Varumärkestillverkarna vann över Tesco i Europadomstolen. Den brittiska handelskedjan Tesco direktimporterar billiga Levi´s från USA och säljer dem billigare än andra. Domstolen gick på varumärkesägarnas linje att deras image riskeras om de förlorar kontroll över importen.

Dags bunkra bensin Norge och Ryssland kan följa OPEC:s initiativ att strypa oljeproduktionen. Mexico har till slut gått med på att minska produktionen. Oljeländerna är oroliga att priset ska kollapsa, enligt WSJ.

Kineserna gillar Euron Kina planerar att öka mängden Euro sin valutareserv i utländska valutor. En kinesisk talesman säger också till WSJ Asia att landet ska agera för att hålla den egna valutan Yuan stabil.

China Telecom delas och moderniseras Teleoperatören China Telecom, med 530 000 anställda, kan delas i två konkurrerande företag inom tre månader, enligt Reuters. Delningen är efterlängtad av telekomindustrin. Det är oklart om delade China Telecom får mobillicenser. Men klart är att delningen sätter fart på modernisering av fasta telenätet i Kina.

CDMA konkurrerar med GSM i Kina Kinas näst största mobiloperatör China Unicom tar ett CDMA-nät i drift i januari, skriver Shanghai Daily. Ericsson är en av leverantörerna. Valet av CDMA gör att China Unicom väljer en annan väg än GSM, som varit på väg att bli enda standard på världens största mobilmarknad.

Dotcom-döden når Kina Kinas Silicon Valley, Zhongguancun med 9 000 nystartade företag, sparkar minst tio procent av personalen, enligt Beijing Morning Post. Tom.com, Sohu.com, Sina.com och China.com kämpar för överlevnad som vore de Boo eller Framfab.

Japan Japans före detta telemonopol, NTT, kommer sannolikt att göra en förlust på 1,6 miljarder dollar i år. I förlusten finns goodwill-avskrivningar för utländska köp och kostnader för att minska personalen.

…japanska McDonalds har också problem Galna kosjukan har nått Japan. Ett andra fall har upptäckts.

Ljusning i sikte för Sydkorea Sydkoreas ekonomi växte 1,5 procent tredje kvartalet, mer än väntat. Prognosen för fjärde är plus tre procent. Nästa år väntas tillväxten bli 3,5 procent. Målet är att öka tillväxten till fem genom ökade statliga investeringar och sänkta räntor, säger en regeringsman till Business Times Asia.

Nästa flygbolag störtar Sri Lanka Airline kan bli nästa offer i resekrisen. Ökande skulder och minskande tillgångar hotar bolagets existens, enligt WSJ.

Argentina Argentinas ekonomiminister och chefen för ekonomisk planering avgår. Avhoppen skapar oro, då Argentina nyligen bett banker och pensionsfonder att gå med på räntesänkningar för att landet inte bli bankrutt.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder