Kabe rapporterar betydligt högre vinst

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe förbättrade resultat markant i det fjärde kvartalet och föreslår en utdelning på 3,00 kronor per aktie (0). Omsättningen var också högre än samma period i fjol.
Kabe analys
Verksamheten startade Kabe 1957. Huvudkontor och produktionsanläggning finns i småländska Tenhult.

Omsättningen steg 27,1% till 568 miljoner kronor (447).

Rörelseresultatet blev 18 miljoner kronor (3), med en rörelsemarginal på 3,2% (0,7). Det starkare resultatet förklaras av att fjolårets rörelsemarginal var svag på grund av att kostnader inte gick att justera i samma takt som efterfrågan på den svenska husbilsmarknaden föll.

Resultatet före skatt var 23 miljoner kronor (9), och efter skatt 18 miljoner kronor (7)

I utdelning föreslås 3,00 kronor (0).

Covid-19 gjorde sig kännbar på bolaget under fjärde kvartalet

”Kabes produktion har mött utmaningar relaterat till de smittskyddsåtgärder som införts till följd av covid-19 vilket avsevärt påverkat planering och bemanning. Problemen med inleveranser av material har påverkat resultatet. Det har även skett en förskjutning av leveranser från Adriafabriken i Slovenien”, skriver bolaget.

Bolaget vittnar också om covid-19-problem hos flera av underleverantörerna vilket kan leda till en potentiell påverkan på egna verksamheten.

”Flera underleverantörer har på grund av regional smittspridning i perioder tvingats stänga sina anläggningar samt behövt göra kraftiga neddragningar av leveranser på grund av hög personalfrånvaro. Vår bedömning är fortsatt att situationen rörande covid-19 kan få en påverkan på Kabe Groups verksamhet, främst vad gäller potentiella svårigheter att få tillgång till råmaterial och komponenter”, heter det i rapporten.

Kabe, Mkr Q4-2020 Q4-2019 Förändring
Nettoomsättning 568 447 27,1%
Rörelseresultat 18 3 500,0%
Rörelsemarginal 3,2% 0,7%
Resultat före skatt 23 9 155,6%
Nettoresultat 18 7 157,1%
Utdelning per aktie, kronor 3,00 0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.