Kina sänkte Wall Street

Kurserna på Wall Street stängde klart under nollstrecket med viss återhämtning från dagens bottennivåer vid lunchtid i USA. Riskaversionen förklarades av att den kinesiska centralbanken oväntat devalverade sin valuta yuan, vilket fick marknader runtom i världen på fall.

Noterbart är att ett så kallat ”dödskors” på Dow Jones inträffade under tisdagen. Ett dödskors innebär att det korta 50-dagars glidande medelvärde bryter ned genom det längre 200-dagars glidande medelvärdet vilket enligt teknisk analys i sin tur ger indikationer om att en långsiktig negativ trend kan ha inletts.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 1,2 procent till 17.404. På den bredare marknaden backade S&P 500 med 1,0 procent till 2.084 medan Nasdaq Composite tappade 1,3 procent till 5.037.

Dagens stora nyhet vilket tyngde världens börser var att Kinas centralbank, PBOC, oväntat beslutade om att devalvera yuanen med anledning av den senaste tidens svaga statistik. Yuanens fasta kurs sänktes med nästan 2 procent, och den kinesiska valutan styrdes därmed till den lägsta nivån på nästan tre år.

I statistikväg var omsättningen i den amerikanska detaljhandeln upp med 1,9 procent under den första veckan i augusti jämfört med motsvarande vecka året innan, enligt Johnson Redbook index.

Vidare steg amerikanska grossistlager mer än väntat i juni. Utfallet blev en uppgång på 0,9 procent vilket kan jämföras med marknadens förväntningar som låg på en uppgång om 0,4 procent.

Bland amerikanska bolag meddelade Google att de ska omstruktureras och blir dotterbolag till ett nytt moderbolag som kommer att gå under namnet Alphabet. Sökmotor- och annonsverksamheten kommer att separeras från Googles andra verksamheter inom bland annat självkörande bilar, robotar, hälsovård och utveckling av nanopartiklar. I dotterbolaget Google ingår förutom sökmotorverksamheten också Youtube samt operativsystemen Android och Chrome.

Aktierna i Google kommer i och med omstruktureringen omvandlas till aktier i Alphabet. Nyheten mottogs väl av marknaden som handlade upp både Googles A- och C-aktie med 4,1 respektive 4,3 procent.

Vidare bland it-bolag tappade Apple 5,2 procent efter att ha fått sin riktkurs sänkt av Jefferies. Banken, som justerade ned riktkursen till 130 dollar från tidigare 135 dollar, menar att efterfrågan på Iphone är osäker, särskilt i Kina.

Oljepriset fortsatte sin resa nedåt samtidigt som US Energy Information Administration justerade ned sina prisprognoser för 2015 och 2016. Prisfallet tyngde bolag inom energisektorn som dock gick bättre än index. Bland annat Chevron backade 0,1 procent.

Amerikanska Terex ska fusioneras med finska Konecranes. Aktieägarna i Terex kommer att erhålla 0,80 aktier i Konecranes för varje Terex-aktie. Nyheten mottogs väl av marknaden som handlade upp Terex med hela 22,7 procent.

Hamburgerkedjan Shake Shack tappade procent 3,1 procent trots att bolaget under gårdagen redovisat en intäktstillväxt om 75 procent för bolagets andra kvartal jämfört med motsvarande period i fjol. I delårsrapporten justerades dessutom intäktsprognosen för helåret upp till ett intervall om 171-174 miljoner dollar från tidigare 161-165 miljoner.

Mjukvarubolaget Symantec meddelade att de säljer sin datalagringsenhet Veritas till Carlyle Group för 8 miljarder dollar. Samtidigt redovisade Symantec ett delårsresultat som var lägre än marknadens förväntningar för såväl resultat som intäkter. Aktien stängde 6,9 procent lägre.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder