Temperaturen stiger på bomarknaden men fortsatt kyligt

Bomarknadstemperaturen, som är ett koncept som Booli och SBAB har tagit fram, visar på en högre temperatur för såväl villor som bostadsrätter i april.
Temperaturen stiger på bomarknaden men fortsatt kyligt - robert boije SBAB
SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Bomarknadstempen för säljare av lägenheter höjdes främst av kortare annonstider och fler budgivare. Andelen prissänkta objekt liksom utbudet sjönk också något. Även budpremierna ökade svagt.

Hus ligger fortsatt högre än lägenheter och index är i ett kallt territorium, skriver SBAB som menar att det är långt kvar till normal vårvärme.

”Bomarknadstempen har nu förvisso stigit varje månad sedan årsskiftet driven av framför allt kortare försäljningstider. Det historiskt mycket stora utbudet av bostäder och många återpublicerade annonser bidrar dock till att det alltjämt är långt kvar till mer normal vårvärme på bostadsmarknaden. Villamarknaden är något mindre kall än den för lägenheter, även om gapet mellan dem har minskat lite på senare tid”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han fortsätter.

”Vi har nu en månad kvar innan juni och juli tar vid som inte brukar vara en särskilt het period på bostadsmarknaden. Möjligen kan förväntningar om flera sänkningar av styrräntan värma upp marknaden till den vanligtvis lite mer heta augustimånaden efter semestrarna”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.