Klara uppgångar väntas
En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 1,6 procent, CAC 40 Index 1,9 procent högre och DAX Index-terminen steg 1,4 procent.
Börserna i New York steg på fredagen på fortsatt optimism om att den ekonomiska nedgången går mot sitt slut trots att statistik visat att arbetslösheten i USA nu är på 25-årshögsta vilket initialt pressade ned marknaden. Dow Jones slutade 0,5 procent högre vilket kan jämföras med att indexet var kring -0,7 procent vid europeisk stängning. Därmed handlas Dow Jones på den högsta nivån sedan 9 februari efter att ha stigit 21 procent under den senaste fyraveckorsperioden.
S&P 500 avancerade 1 procent och Nasdaq Composite ökade 1,2 procent. Research in Motion lyfte 21 procent efter att ha redovisat en överraskande stark rapport. Under de senaste fyra veckorna har Nasdaq stigit 25 procent.
– Investerare har fortfarande stor andel i kontanter och den utmaning de nu möter är hur de ska kunna skifta tillbaka till mer tillväxtorienterade investeringar. Av den orsaken är det inte förvånande att tekniksektorn leder uppgångarna, sade David Kerinces, portföljförvaltare på EFT Management, till Wall Street Journal.
I Asien har sedan uppgångarna fortsatt under natten, även där drivet av förhoppningar om att den ekonomiska nedgången börjar gå mot sitt slut samt med stöd av en svagare yen. Nikkei 225 slutade 1,2 procent upp.
För svensk del har Skanska meddelat att orderingången byggverksamheten preliminärt uppgick till 22,9 miljarder kronor under första kvartalet, en nedgång med 33 procent jämfört med samma period förra året. Orderstocken uppgick den 31 mars till 141 miljarder kronor jämfört med 143 miljarder motsvarande period 2008.
Vad gäller bostadsmarknaden, som också kan påverka de andra byggbolagen, noterades Sverige och Norge för en viss återhämtning under det första kvartalet där Skanska sålde något fler bostäder än under motsvarande period föregående år. Jämfört med det fjärde kvartalet förra året var ökningen markant. Skanska avslutade förra veckan starkt med en kursrusning på drygt 7 procent på fredagen.
Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Teliasonera till sälj från tidigare behåll och riktkursen har dragits ned till 38:50 kronor från 51 kronor.
Astrazeneca har mottagit ett så kallat Complete Response Letter från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA rörande Symbicort i dosaerosol för långsiktig underhållsbehandling av astma hos barn i åldrarna 6-11 år. Vidare har konkurrensverket godkänt Astrazenecas försäljning av en nordisk portfölj av receptfria läkemedel till Glaxosmithkline. Försäljningen tillkännagavs i november 2008.
Måndagens agenda bjuder på detaljhandel och producentpriser för februari i euroområdet, klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas producentpriserna ha sjunkit med 0,5 procent under månaden, och med 1,5 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Detaljhandelsförsäljningen antas ha sjunkit 0,3 procent jämfört med månaden före, och med 2,5 procent jämfört med samma månad 2008.
Senare under den förkortade handelsveckan finns på onsdagen protokoll från Federal Reserves penningpolitiska möte den 17-18 mars. På torsdag, då Stockholmsbörsen stänger klockan 13 för inledande av påskfirandet, kommer japanska maskinorder, BOE lämnar räntebesked och SCB levererar svensk industristatistik och aktivitetsindex för februari.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.