Knäck stressen: Rusta dig fysiskt!

Prestationsskolan guidar dig under fyra veckor genom de effektivaste strategierna för att knäcka din stress. Häng med från start!

Att ge sig ut i kamp för att knäcka stressen i livet kan kännas som ett mission impossible. Ibland känns det ju som att stressen anfaller på alla fronter och att man själv står inringad i mitten. Men du kan slå tillbaka. Du kan lära dig att hantera och balansera din stress för optimal prestation, hälsa och livskvalitet. Det finns olika strategier för att lyckas med ditt uppdrag. En av dem är att rusta dig fysiskt och bygga ett starkare försvar.

Innan vi kommer till detaljerna i din strategi så låt mig ge en kort tillbakablick. Tänk dig att du har en väktare i huvudet som hela tiden spanar efter faror och fientliga angrepp. Väktaren drillades under 10 000-tals år och var vår livlina för att överleva. När den sabeltandade tigern smög på oss slog väktaren i gonggongen och plötsligt var vi redo för kamp eller flykt. Mängder av stresshormoner pumpades ut i blodet, hjärtat slog snabbare, andningen varvade upp och musklerna spändes. Vi var redo att gå i närkamp eller lägga benen på ryggen!

Allt det här känns ju ganska sunt, så vad är problemet? Grejen är att väktaren är fantastiskt konservativ. Han har inte ändrat sig ett smack. Han letar fortfarande efter blodtörstiga tigrar i dina kontorskorridorer, men misstar sig allt som oftast och drar igång mäktiga stressreaktioner helt i onödan.

Hur hanterar vi då denna evolutionära imperfektion? Hur bygger vi en effektiv stressknäckande strategi? Låt oss den här veckan börja rusta oss fysiskt för högre stresstålighet och starkare försvar, som hjälper dig när det verkligen kör ihop sig.

1. Andas djupare
Det finns två bra skäl till att andas djupare. För det första stiger andelen syre vid inandning och syre är precis vad din hjärna behöver när den går på högvarv. För det andra tolkar hjärnan en lugn andning som ett tecken på att den där tigern inte var så farlig, vilket gör att stressresponsen avtar. Kruxet är att andningen lätt glöms bort i stridens hetta. Därför behöver du rutiner. Ta till exempel fem djupa andetag varje gång du sätter dig vid din arbetsplats och i din bil, och kanske innan du sätter tänderna i lunchen eller före ett nytt möte. Tänk dig att du andas upp genom fötterna och du kommer automatiskt dra djupare andetag.

2. Spänn av
Om du utsätts för långvarig stress ökar spänningen i musklerna. Därför behöver du även rutiner för att spänna av. Ta för vana att sänka axlarna och slappna av i käken varje gång du drar dina djupa andetag. Lägg dessutom till en scanning av kroppen varje kväll. Sätt dig eller lägg dig bekvämt, och gå igenom varje kroppsdel. Om du har svårt att fulltständigt slappna av i en viss muskel, så spänn först ordenligt för att sedan slappna av igen. Det kallas för progressiv avspänning. Det är ofta väldigt effektivt och tar dig inte mer än fem minuter.

3. Byt bort stresshormonerna
Eftersom du sällan går i handgemäng med det som stressar dig får du inte ett naturligt utlopp för adrenalinet i kroppen. Du behöver dock inte gå och puckla på arbetskamraterna för att sänka stressnivån. Ett smidigare sätt är motionera. Dra ut i löpspåret eller kliv upp på träningscykeln. Träningen neutraliserar stress och matar dig istället med endorfiner och andra må-bra hormoner. Den gör dig lugnare, mer fokuserad och redo för nya utmaningar.

4. Fyll på förråden
Din kost påverkar också din stresstålighet. Tänk på att äta regelbundet – blodsockerbrist gör knappast saken bättre. Kom också ihåg att kroppen drar mer mineraler och vitaminer när du stressar – så kallade antioxidanter. Kika igenom tipsen i Prestationsskolan, del I och öka ytterligare på intaget av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Veckans beslut:

Om du ska lyckas stärka ditt försvar i kampen mot stressen så behöver du rutiner. Skapa därför en plan och lyft in mer djupandning och avspänning i vardagen. Det tar ingen tid, men det höjer din stresstålighet och ditt välmående. Gör denna vecka till en testvecka med stenhård disciplin och var uppmärksam på hur de nya rutinerna stärker dig!

//Carl Lindeborg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF