Konjunktursignaler från verkstadsbolagen
Hur det än går kommer de tre verkstadsbolagen att ge en första bra indikation på hur konjunkturen och terrordådet i USA slagit mot efterfrågan för verkstadssektorn i stort. Sedan terrorattacken har Autoliv backat med 15 procent. SKF har backat med 6 procent och Höganäs har utvecklats ungefär som Stockholmsbörsen i övrigt och återhämtat hela fallet och stigit med 2 procent.
Att Autoliv fallit mest beror på att bolaget är det som har störst exponering mot fordonsindustrin i allmänhet och personbilsföretagen och Nordamerika i synnerhet. De amerikanska biltillverkarna har rapporterat om produktionsstörningar efter terrordåden. De amerikanska konsumenternas vänta-och-se-mentalitet har dessutom fått tillverkarna att ytterligare dra ned på sina produktionsplaner.
Placerarna har tagit budskapet till sig och diskonterat en betydligt sämre utveckling för Ford, General Motors och Daimler Chrysler. Aktierna har pressats hårt och ligger långt under nivåerna som gällde förre terrorangreppet mot USA. Det är inte bara i USA fordonstillverkarna sänker produktionstempot. I Europa, som svarar för hälften av Autolivs försäljning, har neddragningar på 7-8 procent av årsproduktionen nämnts. Senast i raden av bolag som aviserat neddragningar är de franska tillverkarna PSA (Peugot och Citroën) och Renault. Autoliv är stor leverantör till båda. Stötdämpande är att dollarn har stärkts och råvarupriserna sjunkit något. Av de tre bolagen är osäkerheten och spridningen i prognoserna störst för Autoliv. Huruvida bolaget klarar att nå upp till sin prognos om ett bättre resultat under det andra halvåret än under det första är på håret enligt analytikerna.
För SKF, världsettan på kullager, har analytikernas prognoser legat hyfsat konstant under det senaste halvåret. Bättre kvartalssiffror än väntat vid de två senaste tillfällena har tagits ut av att ledningen målat en dystrare bild av framtiden.
Den stora frågan är hur väl bolaget lyckats stå emot den vikande konjunkturen. SKF bedömde redan i halvårsrapporten att efterfrågan på kullager hade toppat i Europa, att marknaden i Nordamerika fortsatt utför under våren och att den totala efterfrågan skulle komma att minska de kommande kvartalen.
Just resultatets volym- och därmed konjunkturkänslighet är något som analytikerna står i valet och kvalet mellan. Ledningens svar på de dystrare utsikterna var att annonsera produktionsneddragningar med 10 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol.
Hjälp kommer även att komma från den svenska kronan som alltjämt är svagare än vid motsvarande period i fjol. Under det andra kvartalet tjänade SKF 125 Mkr bara på valutan. Den som inte orkar vänta till på torsdag bör läsa Höganäs rapport på tisdagen. De senaste 18 månaderna har analytikerna legat lite för högt när det gäller bedömningarna av metallpulverföretagets vinster. Inför fem av de senaste sex rapporterna har analytikerna enligt SME varit för optimistiska.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.