Kronan har blivit starkare
Svenska statsobligationsräntor steg däremot under förmiddagen, och var 3-6 punkter upp med den tioåriga obligationen på 3,66 procent, 5 punkter högre än vid onsdagens tidiga stängning.
Fredagens agenda är tunn. Under förmiddagen presenterade det brittiska statistikkontoret preliminär BNP-statistik för det första kvartalet. Siffrorna visade negativ tillväxt på minus 1,9 procent mellan det fjärde kvartalet 2008 och första kvartalet 2009, vilket sammanföll med förväntningarna och även det första estimatet.
Efter svensk stängning, klockan 20, talar Fed-chefen Ben Bernanke.
Uppmärksammat på torsdagen blev Standard & Poor’s revidering av Storbritanniens utsikter till negativa från stabila vad gäller kreditbetyget på AAA.
“Vi har reviderat våra utsikter för Storbritannien till negativa på grund av vår uppfattning att, även med antagandet om ytterligare finanspolitisk åtstramning, så kan nettoskuldnivån komma att närma sig 100 procent av BNP och förbli nära denna nivå på medellång sikt”, skrev Standard & Poor’s i ett pressmeddelande på torsdagen.
Brittiska långräntor steg, den femåriga statsobligationen med cirka 14 punkter initialt, och pundet tappade betydligt efter beskedet. Räntorna sjönk däremot senare tillbaka och pundet återvann mark, efter att en emission av femåriga obligationer på torsdagen gått bra, vilket lugnade investerare.
Men nedrevideringen väckte samtidigt liv i farhågorna för att även andra länder med AAA-rating och skuldkvoter som tickar upp mot 100 procent kan stå inför ett sänkt kreditbetyg.
Pimco-chefen Bill Gross sade på torsdagen att USA “förr eller senare” kommer att förlora sin AAA-rating, men inte i närtid.
“Det är definitivt inte något som kommer att ske över natten. Men marknaderna börjar förvänta sig möjligheten”, sade han enligt Bloomberg News.
Han konstaterade att såväl Storbritannien som USA inom ett antal år kan komma att närma sig 100 procent av BNP i skuldkvot, vilket “är en nivå där landnedgraderingar tenderar att ske”.
Andra bedömare tonade ned S&P-revideringen som en “icke-nyhet”, och lyfte fram att hotet om nedgradering samtidigt skulle kunna påskynda processen av budgetkonsolidering. Moodys & Fitch bekräftade deras AAA-rating med stabila utsikter.
“Reaktionen från marknaden är rimlig då Storbritannien går i fel riktning. Samtidigt är det ett väldigt stort steg att förlora sin AAA-rating och det tror jag vi är långt ifrån. Jag tror också att vi inom snar framtid kommer att få se länder presentera stabilare medelfristig finanspolitik, till skillnad mot den kortsiktiga krispolitik som nu genomförs”, sade Robert Bergqvist, makroekonom på SEB.
OECD riktade hård kritik mot S&P:s sänkta utsikter, där generalsekreterare Angel Gurria sade att en sänkt rating skulle vara “oförklarlig”, och att kreditvärderingsinstituten behöver förbättra deras trovärdighet, enligt Bloomberg News.
S&P-åtgärden var ändå en bidragande orsak till uppgången i långräntorna i USA på torsdagen, en uppgång som bibehållits Europhandeln. Andra faktorer var ökat fokus på utbudet inför nästa veckas emissioner om 101 miljarder dollar i statspapper, en viss besvikelse i omfånget av Federal Reserves senaste köp av värdepapper och vinsthemtagningar inför en förkortad handelsdag på fredagen, inför Memorial Day-firandet på måndag.
“Obligationsmarknader har varit pressade efter att det amerikanska finansdepartementet annonserade nästa veckas emission som var större än väntat”, sade David Keeble, chefsräntestrateg på Credit Agriole till Bloomberg News.
Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på 0,85 procent, 4 punkter ned jämfört med den tidiga svenska stängningen på onsdagen, medan den tioåriga räntan var upp 10 punkter till 3,35 procent.
Bank of Japan beslutade på fredagen enhälligt att behålla dagslåneräntan på 0,10 procent. Samtidigt uppgraderade de sin bedömning om ekonomin för första gången sedan juli 2006. BOJ anser att takten i den ekonomiska nedgången kommer att dämpas gradvis, och exporten och produktionen har planat ut och antas vända upp. Ekonomin väntas börja återhämta sig under andra halvan av budgetåret 2009.
De finansiella förhållandena har lättat, men förblir strama, och den inhemska efterfrågan kommer sannolikt att fortsätta försvagas. BOJ måste bevaka nedåtriskerna för ekonomin och även bevaka nedåtriskerna vad gäller inflationsförväntningarna, enligt centralbanken.
Japans BNP kommer enligt BOJ att bli mycket bättre andra kvartalet i jämförelse med första kvartalet, men att konsumtionen och kapitalinvesteringarna kommer att vara svaga med högt rådande ekonomisk osäkerhet, enligt BOJ.
På valutamarknaden har dollarn tappat rejält till 1:396 mot euron, vilket kan jämföras med 1:364 vid den svenska stängningen på onsdagen. En bidragande orsak är S&P-revideringen, vilket även väcker farhågor vad gäller USA.
“Dollarsentimentet är dåligt. Mycket av de amerikanska statsobligationerna innehas av utländska investerare och varje oro för värdet på den amerikanska statsskulden kommer att ha en massiv inverkan” på den amerikanska valutan”, sade Sean Callow, valutastrateg på Westpac Banking, till Bloomberg News.
Yenen har stärkts till 94:10 mot dollarn, från 95:80 på onsdagen. Finansminister Kaoru Yosano sade på fredagen att den japanska regeringen inte planerar att intervenera på valutamarknaden vid denna tidpunkt, och tillade att de policyansvariga inte till fullo har analyserat varför yenen stärks.
Kronan fortsatte att tappa något under förmiddagen, men har sedan onsdagen ändå stärkts 17 öre till 7:52 mot dollarn och knappt 1 öre till 10:49 mot euron.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.