KRÖNIKA: Är USA halva världen?
Varje portfölj har sitt eget jämförelseindex. Elakt ochtillspetsat? Javisst. Men nog skulle trenden mot störrejämförbarhet – och därmed hårdare konkurrens – mellanförvaltarna ha gått snabbare om det funnits större enighet omrelevanta index.
En annan orsak till förekomsten av olika jämförelseindex (ävenkallade benchmarks) är att de kan vara värdefulla varumärken.Det är därför som Morgan Stanleys Capital International (MSCI)ännu inte fått total acceptans trots att produkten i sig är braoch trots att investmentbanken Morgan Stanley har sattindexberäkningen på armlängds avstånd hos ett särskilt bolag iGenäve.De stora internationella indexen, vare sig de producerasav MSCI eller Goldman Sachs, visar dock små skillnader när detgäller de stora linjerna. Det är sällan några större avvikelsermellan de stora ländernas respektive viktningar. Justeringarnainom det globala börsvärdet är i regel desamma.
Ändå verkar många portföljförvaltare ha missat hur USA just harpasserat vattendelaren, 50 procent. Men så är det. EnligtGoldman Sachs världsbörsindex skall en neutralviktad portfölj nuha 50,5 procent i amerikanska aktier. Inte på många år har USAvägt så tungt.
Den omedelbara slutsatsen är: se upp! Är det långsiktigthållbart att USA, med 36 procent av världens BNP, skall svaraför mer än halva det internationella börsvärdet? Nej, knappast.Sifferrelationen tyder på en övervärderad amerikanskaktiemarknad. Men det behöver förstås inte betyda att NewYorkbörsen måste falla imorgon dag.
Ändå är de nya viktningarna en påminnelse om hur liten andel avplaceringarna som de flesta europeiska förvaltare har i USA. Desvenska aktiefondspararna är inte de enda som har mer pengar iAsien, Latinamerika och andra nya marknader än de har i USA. Detfinns nu tecken på att utlänningarna börjar köpa mer amerikanskapapper. Enligt finansdepartementet i Washington ökade deutländska nettoköpen av USA-aktier markant under andra kvartalet.Om nuvarande trend håller i sig kommer de att köpa för 90miljarder dollar i år jämfört med det tidigare rekordet på 22miljarder från 1993. Det här är oroande, med tanke på attutländska placerare historiskt lyckats köpa precis när New York–börsen varit som dyrast.De svenska institutionerna verkar dockinte ryckas med lika mycket som sina kolleger ute i Europa, attdöma av oktober månads Portföljguide som publiceras här nedan.USA-andelen ligger kvar på oförändrade tolv procent.
I övrigt är förändringarna i guiden små. Från och med den härmånaden deltar två nya förvaltare: Aros som numera ägs av dendanska storbanken Unibank och mäklar- ochkapitalförvaltningsfirman Myrberg (tidigare Myrberg & Wiklund).Båda nykomlingarna rekommenderar sina kunder att hålla myckethöga aktieandelar (80 respektive 95 procent av portföljen). Detgör att snittet för svenska aktier dras upp till 41 procentmedan andelen svenska obligationer faller till 17 procent.Rensar man för nykomlingarna blir dock genomsnittet oförändrateller i stort sett oförändrat (39 respektive 19 procent). Någonoro för en eventuell börskrasch verkar inte finnas hos dedeltagande förvaltarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.