Likviditet bakom höstrallyt
”Det är ett par saker som ligger bakom börsuppgången de senaste veckorna. De kraftiga räntesänkningarna gör dels att företagen kan finansiera sig billigt, dels att avkastningskravet minskar. Andra skäl är att exempelvis hedgefonderna har varit inne och köpt för att täcka sina positioner, och många fonder har börjat ägna sig åt stockpicking. Men de flesta agerar på lång sikt, 2001 är ett förlorat år, man har ett års framförhållning idag. Så småningom kommer företagens trimmande och nedskärningar att slå igenom i form av vinstökningar”, säger Michael Matzen, aktiechef på Handelsbanken.
”Det har varit bra kapitalinflöden i oktober, det är en av de viktigaste orsakerna till börsuppgången. Självförtroendet är också viktigt, efter några veckor av uppgång börjar folk våga handla igen. Samtidigt styr BNP- och ränteutvecklingen mycket nu, vi vet att räntesänkningarna kommer att få effekt. USA-räntan är idag den lägsta sedan 1961”, säger Martin Sörqvist, analytiker på Aragon.
”Mäklarna hänvisar till ökad likviditet, att folk nu vill in i marknaden, som huvudsakliga skälet till uppgången. Men det finns ju fundamentala skäl också, de flesta traditionella värderingsmodeller visade ju att marknaden var undervärderad innan den började stiga. Det går också att försvara högre p/e-tal med de lägre räntorna. Dessutom har företagen nu skurit ned kraftigt och då blir det en snabb ökning av vinsterna initialt när det vänder”, säger Hans Hedström, VD för HQ fonder.
Men även om vinsterna ökar igen de närmaste åren bör det bli till lägre nivåer än man tidigare väntade sig.
”Tittar man på värderingen av vinsterna 2002/2003 är de höga”, säger Michael Matzen.
Men Hans Hedström tror inte att analytikerna slentrianmässigt skjuter fram vinstförväntningarna nu när det visar sig att det troligen inte vänder upp förrän 2002/2003.
”Nej, jag tror att folk räknar rätt ordentligt, de vill inte ha fel en gång till.”
Henrik Didner, ena halvan av fondbolaget Didner & Gerge, gör helst inga generella börsanalyser, men han menar att börsaktörerna faktiskt är ganska långsiktiga.
”Börsen brukar stiga 6-9 månader före en konjunkturuppgång och det stämmer ju om man tänker sig att ekonomin vänder upp under andra halvan av 2002. Årets resultat är ganska ointressanta ur värderingsperspektiv eftersom de flesta bolag har påverkats så kraftigt av konjunkturnedgången”, säger han.
En del anser också att aktiekurserna nu har jagats upp tillfälligt därför att många aktörer blir stressade när börsen börjar stiga, och är rädda att missa tåget. Och Handelsbankens Michael Matzen tror att svängningarna på stockholmsbörsen kommer att vara kraftiga åtminstone året ut.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.