Marknaden rasar mot Ericsson efter läckan
Väsentliga delar av Ericssons kvartalsrapport läckte ut på aktiemarknaden redan i går eftermiddag, vita nyhetsbyrån Reuters.
Det gjorde att det under en kortare tid gick att handla aktien på Stockholmsöbrsen och även på Nasdaq i New York.
Ericsson ser mycket allvarligt på det inträffade och har tillsatt en arbetsgrupp som ska gå till botten med att reda ut vem eller vilka som har spritt informationen till marknaden. Presschefen Pia Gideon vill inte säga hur många som haft tillgång till information i kvartalsrapporten, och inte heller vilka åtgärder bolaget ska vidta för att spåra läckan.
Aktörerna på marknaden ser också mycket allvarligt på att information från kvartalsrapporten läckte ut.
”Det är hopplöst när ett av de största bolagen inte kan hålla inne med informationen. Det är ett tjänstefel att inte hålla tyst. Förtroendet för både Ericsson och svensk aktiemarknad rubbas när sådant här inträffar”, säger Christoffer Toll, chef för privatmäklarna på Carnegie.
Anders Rudolfsson, mäklarchef på Handelsbanken, är också mycket kritisk.
”Det är hemskt tragiskt när sådant här inträffar, det har hänt för många gånger tidigare. Det är synd att ett så stort företag inte har kontroll över flödena. Ericsson måste fortsätta att styra upp rutinerna, inte minst sedan det inträffat liknande incidenter tidigare”, säger han.
Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank, pekar på att den här sortens läckor kan skada Ericsson på sikt.
”Bolaget kan få en stämpel på sig att vara ett företag som är oprofessionellt vad gäller att hantera informationsgivning. Jag är helt klart mycket kritisk mot företaget och i och med att liknande informationsmissar inträffat tidigare så är det ännu viktigare att Ericsson går till botten med vad som hänt”, säger han.
Christer Villard, VD på Aragon, konstaterar kort och gott att ”Ericsson verkar ha ett generellt informationsproblem”.
Den person som har spridit uppgifterna om innehållet i kvartalsrapporten riskerar att dömas till fängelse i som mest sex månader. För att detta ska bli verklighet krävs att personen röjer information som har kurspåverkan, enligt Jan Green som ansvarar för utredning av misstänkt insiderhandel på Finansinspektionen.
Straffet sträcker sig från böter till fängelse i alltså som mest sex månader. För att dömas till detta krävs att personen som har tillgång till insiderinformation själv handlar på den, eller ger den vidare till någon annan enskild person. Är det så att personen med insiderinformation enbart ger den vidare till en journalist som kablar ut nyheten till marknaden så har inte informationsgivaren gjort sig skyldig till brott, enligt Jan Green.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.