Med läder i blodet
Axel Bodén kommer gående med en rulle skinn under armen. Det är dags för säljmöte i huvudstaden. Det hantverksprofilerade företaget Tärnsjö Garveri, som han är vd för och delägare i, har rönt stora framgångar de senaste åren.
– Kunder kommer och kunder går. Vi jobbar hela tiden på att bli mer kända, säger Axel Bodén.
Många av kunderna är prestigemärken, som brittiska cykelsadelfabrikanten Brooks och vapentillverkaren Westley Richards. Liksom klockföretaget Triwa, möbelföretagen Källemo, Gärsnäs och danska möbeltillverkare. Andra kunder är designmärkena Acne och Our Legacy.
Familjen Bodén har jobbat med läder i olika former sedan 1862. Garveriet i Tärnsjö i norra Uppland startades av en familjen Åström 1873. År 1993 köpte Axel Bodéns far tillsammans med en kompanjon garveriet.
Tio år senare kastades Axel Bodén in i verksamheten när fadern gick bort. Han fortsatte med företagets hantverksmässiga och organiska tillverkningsmetoder. Allt skinn garvas vegetabiliskt med mimosabark, medan 95 procent av världens garverier använder krom.
– Marknaden är global och vi inriktade oss tidigt på miljöspåret. Det är inte helt lätt, eftersom det både är dyr råvara och produktion.
Råvaran kommer från Kravmärkta djur från gårdar i trakten. Det komplicerade garvningsprocessen sker i flera steg med barken från mimosaträd som enda verksamma ingrediens tillsammans med vatten. Tanninerna i barken konserverar skinnet.
Läder är ett levande material och varje skinn blir unikt.
– Här ser du nackvecken som ger struktur, säger Axel Bodén och vecklar upp rullen med skinnprover. Och här kan man se spår av insektsbett och taggtråd. Det ger en äkthetskänsla, att skinnet kommer från någon som har levt i det fria.
Ibland vill kunderna ha de här lite mer unika skinnen. Ibland är de enbart ute efter det perfekta. Tärnsjö Garveri levererade tidigare till prestigemärket Louis Vuitton. Men samarbetet kostade mer än det smakade.
– De köpte en stor del av vår produktion. De beställde en viss yta och vi fick ett bra pris. När skinnen levererades reklamerade kunden och pressade ner priset ännu mer. Om vi hade fortsatt så hade vi gått i konkurs, säger han.
Efter några motiga år har Tärnsjö Garveri kommit igen. Huvudprodukten är skinn och 75 procent går på export. En liten del av verksamheten är tillverkning av hästselar. Nyligen lanserade man portföljer, plånböcker och Ipadfodral i design av Hanna Ross Hammarberg. En portfölj går på drygt 12 000 kronor men då kan man räkna med att den bara blir snyggare med åren.
De här designprodukterna finns bland annat på NK i Stockholm och Göteborg och på exklusiva nätbutiken Mr Porter. Målet är att finnas i alla skandinaviska huvudstäder samt i Berlin, London och Paris. Gärna i hotellshoppar eller i olika pop-up-sammanhang, något som är mycket hett när så stor del av all retail sker på nätet.
– Vi är nya på den här spelplanen och har anställt en projektledare som ska han hand om detta.
Av: Cajsa Högberg
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.