Laddar

Miljardärerna stortorsk i börsraset

Börsraset har punkterat de svenska börsmiljardärernas förmögenheter. H&Ms Stefan Persson och Jan Stenbeck är de som fått se flest miljarder gå upp i rök. Men det finns de som gått torrskodda genom raset. Fredrik Lundberg och Gustaf Douglas är rikare än någonsin.

Men en nedgång på nästan 20 procent ser 2002 ut att bli ett av de sämsta börsåren i mannaminne. Rasen i framförallt Ericsson och Telia har gjort djupa avtryck hos de flesta svenska plånböcker. Även börsens privata storägare känner av nedgången.

Ericssongreven Archibald Hamilton tillhör de som tagit mest stryk i Ericssons ras. Nästan 200 Mkr fattigare har han blivit bara i år, och i maj tvingades han sätta ett par av sina bolag i konkurs.

Finansmannen Jan Stenbeck har varit i blåsväder under våren och nyligen bröt han en lång tystnad i ett utspel mot blankare som han menar ligger bakom kursrasen. Tittar man på börskurserna förstår man hans frustration. De bolag han kontrollerar – bland annat MTG, Tele2, Invik, Kinnevik och Metro – har alla gått sämre än börsen i år. Rysaren är Metro som tappat 67 procent.

Kursutvecklingen har ätit upp 2,2 miljarder kronor av Stenbecks förmögenhet på några månader. Det är nästan en halvering och innebär att hans aktier i dag är värda cirka 2,5 miljarder kronor.

Hårdast drabbad i pengar räknat är Hennes & Mauritz Stefan Persson.

H & M har backat knappt 20 procent sedan årsskiftet och Perssons aktieinnehav har fallit i värde med 12,5 miljarder kronor. Kvar att trösta sig med har klädkungen 53 miljarder.

Men det finns också de som lyckats hålla baissen stången. Bland finansmännen är Fredrik Lundberg den tydligast lysande stjärnan. Fastigheter, verkstad och skog har varit årets vinnarbranscher på börsen. Det råkat vara precis det Fredrik Lundberg valt att lägga sina pengar i.

Hans bolag Lundbergs är storägare ibland annat Holmen, upp 12 procent i år, och Cardo, plus 44 procent. Även fastighetsbolaget Hufvudstaden har gått starkt. Det har drivit upp aktiekursen i Lundbergs med 21 procent.

Fredrik Lundberg kan glädja sig åt en värdestegring i sin portfölj med 1,3 miljarder kronor sedan årsskiftet vilket gör honom god för cirka 8 miljarder kronor idag.

Finansmannen Gustaf Douglas kan också vara nöjd med utvecklingen i flera av sina aktier. Aktierna i Assa Abloy och Securitas har visserligen fallit, men tack vare bland annat aktieåterköp har kursen i ägarbolagen Latour och Säki gått upp med 9 respektive 15 procent.

Det gör Gustaf Douglas 750 Mkr rikare i år.

Hans gamle vapendragare Melker Schörling har haft en mer blandad utveckling. Investeringarna i Assa Abloy, Securitas och Bong Ljungdahl har gått kräftgång, medan Hexagon, Nibe och Karlshamn rusat. Nettot blir ändå minus.

Doldisar på vinnarlistan är de anonyma storägarna i gör-det-själv-företaget Clas Ohlson. Syskonen Johan och Helena Tidstrand är barnbarnsbarn till postorderfirmans grundare och har fått se sin förmögenhet öka i värde med 550 Mkr sedan årsskiftet. Den andra storägaren heter Mary Haid och har lika många aktier som Johan och Helena Tidstrand.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.