Morgonens nyheter i korthet

18 000 miljarder borta i telekomraset. Astra Zenecas Losec håller ställningarna. Läs morgonblaskorna i ett svep.

DAGENS INDUSTRI Trelleborg nära tysk miljardaffär. Trelleborg är nu nära en tysk storaffär. Enligt vad DI erfar pågår slutförhandlingarna kring tyska Contitech, detta sedan en annan svensk spekulant dragit sig ur förhandlingarna. ”Inga kommentarer”, säger Mikael Sjöblom från Trelleborgs informationsavdelning. Trelleborg har tidigare avbrutit förhandlingar om Contitech. Denna gång gäller de nya förhandlingarna enligt DIs källa bara delar av verksamheten. Hur stor del det gäller är oklart, men verksamheterna är i bra skick och lönsamma, vilket innebär att det kan bli en ny miljardaffär för Trelleborg inom den prioriterande fordonssektorn.

Telejättar i miljardras. Världens åtta telejättar har förlorat 18 000 miljarder kronor i börsvärde sedan toppnoteringen förra året. Det är nästan åtta gånger Sveriges BNP. Sämst har det gått för Lucent och Nortel, som tappat nästan 95 procent. Ericsson ligger i mitten, med en nedgång på 84 procent. Sedan toppnoteringarna förra året har Ericsson förlorat 2.000 miljarder kronor av sitt börsvärde. Det är ungefär lika mycket som Sveriges BNP.

Patentlöst Losec håller ställningarna. På lördag står magsårspreparatet Losec utan huvudpatent i USA. Men det som i fem års tid betraktats som den stora krisen för Astra Zeneca har vänts till bolagets fördel med mångmiljardvinster som följd. Ännu finns inget datum utsatt för den första patenttvisten med de USA-företag som vill kopiera Losec och bland analytiker spås det stora priskriget i USA inte blossa upp förrän tidigast om ett år.

FINANSTIDNINGEN Var fjärde kommun på väg mot ruin. En av fyra svenska kommuner har så dålig ekonomi att de riskerar stora svårigheter med att betala lån och framtida pensioner. Det visar en granskning som Finanstidningen tagit del av. Bedömare befarar startskottet på en statsfinansiell kris. ”Det finns ett antal kommuner som är chanslösa att i framtiden betala sina förpliktelser i form av lån och pensionsutbetalningar. I och med att det blir fler tomma lägenheter förvärras situationen ännu mer”, säger Hans Jensevik, vd för Svensk Kommunrating.

Svaga siffror väntas. Förväntningarna på den amerikanska rapportperioden är lågt ställda. Trots det befarar aktiestrateger svaga utfall, vilket kan sänka humöret även i Stockholm. Alcoa drar i gång den amerikanska rapportperioden på allvar i morgon och sedan är bollen i rullning. Och med vinstvarningar, terrorattacker och en generell konjunkturosäkerhet i bagaget talar allt för att den förestående rapportresan blir skakig.

SVENSKA DAGBLADET ”Mer bonus – mindre fast lön”. Lönesättningen ska ändras. Andelen fast lön ska minska till förmån för mer resultatinriktad ersättning som bonus och förmåner. Det hoppas personalcheferna vid knappt 200 storföretag blir verklighet de närmaste åren, enligt en undersökning. Men fortfarande är det främst nyckelpersoner som personalcheferna tänker på när det gäller resultatatinriktad lönesättning. I första hand handlar det om högre chefer, ledningsgrupper eller olika former av specialister eller säljare. Ytterst få företag erbjuder förmåner och/eller bonus till alla anställda.

Hessius varnar för flykt från Stockholmsbörsen. Den nya börschefen Kerstin Hessius är orolig för att handeln med de stora börsbolagens aktier – ”de svenska flaggskeppsföretagen” – är på väg att segla bort från Stockholmsbörsen. Och hon vädjar till både politiker och svenska placerare om stöd för att göra ”Finansplats Stockholm” mer konkurrenskraftig. ”Vi kan inte klara detta om våra kapitalskatter fortsätter att överstiga genomsnittet i Europa”, klagade Hessius när hon talade på Stockholms Handelskammare på tisdagen. ”De höga skatterna på ägande drabbar inte utländska placerare. Och det riskerar att driva fram utländska övertaganden av svenska börsföretag.”

DAGENS NYHETER Telia skickar felaktiga fakturor. Telia tar betalt för samtal trots att kunden har avtal med en annan operatör. Post- och telestyrelsen (PTS) har granskat och granskar just nu flera ärenden. Mörkertalet kan vara stort bland de flera hundra tusen abonnenter som bytt från Telia till en annan operatör. ”Om det skulle visa sig att det sker alldeles för ofta, då är det mycket allvarligt, säger Mattias Grafström”, handläggare på PTS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.