Nordens tio största kursfloppar

Affärsvärlden letar fynd bland bolagen som utvecklats sämst i våra nordiska grannländer.

Affärsvärlden listar de börsbolag i Finland, Norge och Danmark som utvecklats sämst på börsen senaste året, räknat i svenska kronor. En nedre gräns har dragits vid ett börsvärde på en miljard kronor.

Sämst har utvecklingen varit för danska NKT (–64 procent), som i fjol delade ut städutrustningsdotterbolaget Nilfisk. NKT:s kvarvarande kabelverksamhet har utvecklats svagt och i mitten av november rasade aktien 23 procent på en vinstvarning där även vd fick gå.

Norska sportbutikskedjan XXL har nästan halverats på ett år och får representera den utsatta detaljhandeln. Senaste kvartalet föll omsättningen i jämförbara butiker med 6 procent och ebitda-resultatet dök med 25 procent.

Bland Finlands sämsta aktier finns byggbolaget Lehto och spelutvecklaren Rovio, båda med nyckeltal som kan motivera en närmare titt. Detsamma kan sägas om bygguthyrningsföretaget Ramirent, något längre ner på listan. Outotec, en annan finsk kursförlorare, synas på sidan 38 i detta nummer.

Köpenhamnsbörsen sticker ut med ett par av grannlandets största bolag på listan. Skandalomsusade Danske Bank och ifrågasatta Pandora handlas båda kring p/e 7 på vinstprognoserna för nästa år.

Att försäkring inte behöver vara en stabil och tråkig bransch får norska Protector illustrera. Aktien säljrekommenderades i Affärsvärlden nummer 20/2018 i mitten av maj. Sedan dess är aktien ner över 30 procent.

Prenumeranter kan se hela listan här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.