NORDITUBE: Dyra textilrör
Halmstadsföretaget Nordifa gör en nyemission i dotterbolagetNorditube som från och med 30 maj noteras på SBI:s lista.Nordifas aktieägare får teckna motsvarande 14,3 procent avkapital och röster i Norditube, med bas i belgiska Liäge. Förvarje aktie i Nordifa erhålls en inköpsrätt i Norditube. Treinköpsrätter berättigar till köp av en aktie i Norditube tillpriset tio kronor. Nordifa kommer att kvarstå som huvudägare.Hela Norditube värderas till 152 miljoner kronor baserat påteckningskursen. Värderingen ser hög ut. Förra året redovisadesen vinst på 1,5 miljoner kronor efter finansnetto på enomsättning av 41,2 miljoner kronor. Det motsvarar en vinst peraktie, efter nyemissionen, på 10 öre.
Med p/e-tal på 100, p/s-tal på 3,7 och en värdering av det egnakapitalet på över 460 procent kan bolaget inte klassas som annatän ett förhoppningsbolag. Stora framtida vinster krävs för attmotivera värdet.
Norditube gör textila ledningssystem. Företaget erbjuder ettalternativ för renovering av gas-, vatten- och avloppsrör ochledningar i marken. När ett rör eller ledning konstateras läckamåste det med konventionell teknik grävas upp och repareraseller bytas ut. Men med Norditubes teknik förs, med hjälp avtryckluft, en flexibel polymerbelagd textilslang in i dettrasiga röret och tätar läckan, en metod som sparar både tid ocharbetskraft.
Tekniken som används för att installera Norditubes produkter irören, den så kallade Phoenix-processen, är utvecklat av ettjapanskt bolag, Osaka Bousui Construction Company, OBCC.Norditube har ett licens- och samarbetsavtal med OBCC som löpertill och med mars år 2015 och avser främst de nordiska länderna,kontinentaleuropa och östra Europa.
Storleken på marknaden är svår att mäta. Ledningssystemen iEuropa omfattar miljontals kilometer, men för att hittabristerna måste de först inspekteras. Kunderna är dessutom iförsta hand stater och kommuner vilket gör Norditube beroende avden offentliga ekonomins utveckling i olika länder. Konkurrensenär dessutom hård, inte minst från små aktörer som använderkonventionell teknik. Största konkurrenten är amerikanskaInsituform Technologies som liksom Norditube är enfullsortimentsleverantör med lång erfarenhet och godmarknadstäckning.
Norditube har de senaste åren satsat mycket resurser påproduktoch produktionsutveckling. Nyemissionlikviden på 22miljoner kronor skall främst användas för den geografiskaexpansionen. Produkterna säljs främst genom återförsäljare, somär entreprenörer och utför själva renoveringsarbetet. I dagslägethar Norditube bara en dryg handfull återförsäljare där destörsta är tyska Preussag Rohrsanierung och danska Danpipe. Inomfem år hoppas bolaget ha global marknadstäckning med ett 30-talåterförsäljare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.