Nyhets-PM

NCC erkänner kartell

* Byggkoncernen NCC medger att den medverkat i en olaglig kartell på asfalteringsområdet. Konkurrensverket misstänker att även bland andra Peab, Skanska och Vägverket Produktion är inblandade i kartellsamarbetet. Misstankar om byggfusk kastar också sin skugga över NCC och Skanska. Två nya spårvägsbroar i Stockholm, byggda av företagen, har stängts för trafik sedan man upptäckt växande sprickbildningar i dem.

Företagsköp

* Skogsbolaget Munksjös huvudägare, det irländska wellpappföretaget Jefferson Smurfit, lägger ett bud på resten av företaget. Smurfit erbjuder 77 kronor kontant för de två tredjedelar av aktierna som bolaget inte redan äger, en premie på 20 procent jämfört med senaste betalkurs före budet. Totalt är budet värt 2,2 miljarder kronor. För snålt, av allt att döma.

Övrigt

* ABB kommer att visa förlust för 2001, sedan bolaget reserverat ytterligare 5 miljarder kronor för att möta alla de krav på skadestånd för asbestskador som riktas mot dotterbolaget Combustion Engineering. År 1990 köpte ABB köpte företaget, som tidigare använt asbest som isoleringsmaterial i ångpannor det tillverkade.

* Continentals nedläggningshotade däckfabrik i Gislaved kanske får överleva. Det finns en seriös svensk intressent som är beredd att driva verksamheten vidare, säger finansmannen Carl Bennet till Dagens Industri.

Order

* Saab ska leverera ett så kallat taktiskt ledningssystem till den nya svenska militärhelikoptern NH 90. Ordervärdet är 2 miljarder kronor.

Ekonomi & politik

* Miljöpartiets båda språkrör, Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström, lämnar sina uppdrag vid partikongressen i maj. Bägge förespråkar att partiet överger språkrörsmodellen och i stället väljer en partiledare.

Personnytt

* Dramatenchefen Ingrid Dahlberg, Årets ledare 2001, har utsetts till landshövding i Dalarna. Hon tillträder den nya tjänsten den 1 juli 2002. Ny chef för Dramaten blir Staffan Valdemar Holm, tidigare bl.a. chef för Malmö Dramatiska Teater.

* Profilgruppens vd Lars Johansson avgår efter drygt 21 år på posten. Efterträdare blir Nils Arthur, som närmast varit Europachef vid Volvo Lastvagnar.

Internationell politik

* Den amerikanska centralbanken sänkte inte räntan vid sitt möte i förra veckan, vilket markerar slutet på en lång räcka sänkningar för att få fart på ekonomin. Färska siffror visar att den amerikanska ekonomin växte något sista kvartalet i fjol. Placerarna är ändå oroliga, en följd av de redovisningsskandaler som nu uppdagas efter de många goda åren.

* Tyskland och Portugal riskerar en formell varning från EU-kommissionen om för stora budgetunderskott. Det är bara Irland som fått det tidigare.

* Tyske förbundskanslern Gerhard Schröder har lagt sig i diskussionerna om medieföretaget Kirch Gruppes framtid. Bakgrunden är oro för att bolaget ska säljas till utlandet eller gå i konkurs.

Internationellt näringsliv

* Nikkei 225, Japans mest använda börsindex, stängde i fredags, för första gången sedan 1957, på en lägre nivå än USA-indexet Dow Jones Industrial Average. I slutet av 1980-talet låg Nikkei 14 gånger högre än Dow.

* Chefer på Enron, den kraschade amerikanska energimäklaren, kan ha brutit mot lagen med sina redovisningsmetoder, hävdas i en undersökning gjord av den amerikanska kongressen.

* Brittisk-holländska konsumentvarujätten Unilever och brittiska livförsäkraren CGNU tänker sluta använda samma firmor för revision och andra konsulttjänster. Det är första tecknet på att den amerikanska förtroendekrisen för redovisning spritt sig till Europa.

* IBM-chefen Louis Gerstner slutar, som väntat, och ersätts av sin närmaste man, Samuel Palmisano. Gerstner brukar tillskrivas äran av att ha strukturerat om IBM från problemdrabbad datortillverkare till framgångsrik IT-konsult. Ledningsbytet sker i mars, men Gerstner sitter kvar som ordförande till slutet av detta år.

* Global Crossing, amerikansk telekomjätte som gör utrustning för fiberoptiska nät, har sökt skydd från sina fordringsägare, så kallat ”chapter eleven”. Det är den största konkursen hittills i branschen till följd av telekombubblan.

* Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler väntas föreslå sänkt utdelning, den första sänkningen sedan de två bolagen fusionerades 1998.

* Holländska flygbolaget KLM säger att de ekonomiska utsikterna ljusnat från och med slutet av fjärde kvartalet i fjol.

* Tyska telekomgruppen Mobil Com har antytt att det kan bli tvunget att skjuta på lanseringen av 3G till nästa år. Orsaken är brist på telefoner. Mobil Com kontrolleras av Orange som ägs av France Telecom.

* Japanska Canon, en av världens största tillverkare av kameror och kopiatorer, hoppas kunna minska sina distributionskostnader i Europa med 20 procent till följd bland annat av införandet av euron.

* Amerikanska mäklarjättarna Morgan Stanley och Goldman Sachs tänker flytta betydande delar av sin verksamhet från New York City till förorterna. Terrorattackerna den 11 september visade att alltför stora delar av verksamheten var beroende av samma tele- och kraftnät. Firmorna ville också ha billigare lokaler, eftersom efterfrågan på deras tjänster minskat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.