Red valör: Som gäss inför pressen

Många personer som trillat dit det senaste decenniet skulle haöverlevt om de använt Schyman & Clintons metoder.Har du gjort något som du skäms för? Knackar pressen på dörren?Använd samma metoder som Gudrun Schyman och Bill Clinton ochingen kommer åt dig!

Säga vad man vill om Gudrun Schyman och Bill Clinton (många harju som bekant gjort det de senaste veckorna) men den dag dekastar in handduken i den politiska ringleken, går de en lysandeframtid till mötes som mediekonsulter. Få andra skulle haöverlevt som politiker även om de bara hade fått en tiondel såmycket stryk i media som dessa två. Vad kan det bero på? Valörmenar att det handlar om en kombination av tre trick, lika enklasom geniala: Säg som det är! (Jo, jag hängde i taklampan med enapelsin i munnen. Du har rätt.) Trivialisera påhoppen! (Alla vetväl att apelsiner är nyttigt?) Om nödvändigt: Glid undan medhänvisning till definitioner! (Jo, det var visserligen enapelsin, men jag hade odlat den själv.) Många personer somtrillat dit det senaste decenniet skulle ha överlevt om deanvänt Schyman & Clintons metoder.

Ta till exempel Jacob Palmstierna och hans husförmåner. Istället för att försöka smita undan skulle han ha stått still,blängt skuldmedvetet på reportrarna och sagt: Jamen, oj, har jaginte tagit upp dom i deklarationen? Det är ju förstås skandalöst,jag menar, en offentlig person som jag borde ju verkligen föregåmed gott exempel. Men jag har faktiskt inte hunnit. Jag har hafttre fruar och jag har satt gud vet hur många barn till världen,och allt jag ville var att dom skulle få någonstans att bo. Detär väl ändå inte så konstigt? Jag menar: bor – det gör ju deflesta. Och inte särskilt många deklararerar boförmåner.Dessutom ingår inte de där husen i den definition av bostad somjag har fått mig meddelad. Det var bara därför som jag förnekadesaken när åklagaren inledningsvis frågade. Störtenkelt, ellerhur?

Sigvard Marjasin skulle aldrig ha haft några problem om han istället för att vända sig till Siewert lagt korten på borden,kanske också med ett socialt patos: Allt ni sagt stämmer. Menjag ville i alla fall inte låta det gå ut över de lågavlönadeäldre kvinnorna på ekonomienheten. Varför skall dom behöva sittanätterna igenom och pricka kvitton? Dom skall inte behöva plockaupp efter festande gubbstruttar. Jag klippte av dem, helt enkelt,det gjorde jag. Har du aldrig använt en sax? Mina partivännerstår bakom mej i det här. Det är inte olagligt att använda saxarMona Sahlin och henns kontokortsfall skulle ha kunnat hanteraspå ett liknande sätt: Tobleronen var ett misstag, det erkännerjag. Jag är en bantande chokladmissbrukare, och jag förstår omalla mina vänner känner sig besvikna över att få höra sånt här.Men faktum är att jag aldrig bet i Tobleronen, det var därförsom jag sa i början att jag inte hade köpt den.

Efterhandskonstruktioner, tänker du nu. Faktum är att metodengår lika bra att använda i nutid. Låt oss till exempel ta detrent hypotetiska fallet att två ministrar i en regering, tillexempel finansministern och skolministern, till exempel iSverige, har kuttrat ihop sig och står i begrepp att legaliserasitt förhållande när en skvallertidning spräcker nyheten. Ingaproblem med Schyman-Clinton-metoden: Jo, det stämmer, men det ärbara mänskligt. Man jobbar hårt och sent och budgetförhandlarunder tidspress, klart att man blir mottaglig för romantiskasignaler. Allt vi som högsta ansvariga för finansdepartement ochskola har försökt göra är att fixa så mycket medel som möjligtpå en så ekonomiskt genomtänkt väg som möjligt till skolan. Manmåste slå vakt om skolan. Skolbarnen är det vi bygger vårframtid på, och finanserna behövs i den processen. Det är väl enganska självklar union, egentligen?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.