22 oktober 2021 15:57

Rundgång i systemet när VD är storägare

Ägarna tillsätter styrelsen, som i sin tur ska kontrollera VD:n. På börsen finns ett 60-tal fall där en domi-nerande ägare också är VD. Vilken makt har då egentligen bolagets styrelse?

”Det är problematiskt för en styrelse när bolagets storägare även är VD i bolaget. Det ökar generellt sett riskerna eftersom styrelsens uppgift är att agera på ägarnas intressen. När den största ägaren även är VD blir det rundgång i systemet då styrelsens uppgift blir att övervaka den som även är styrelsens övervakare,” säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

Investerare gillar för det mesta att VD även är stor ägare i bolaget och fördelarna har Afv återkommande rapporterat om. Men när VD blir dominerande ägare rubbas maktbalansen i bolaget. Vad gäller VD:ar med störst ägarandel i bolagen de styr så hamnar en rad fastighetsmagnater i topp. Högst upp, med en andel på nästan 67% av kapitalet, motsvarande drygt 14 miljarder kronor, återfinns Sven-Olof Johansson på Fastpartner. En annan fastighetskändis i topp är Balders VD Erik Selin med en ägarandel om 35%, värd 35 miljarder kronor. Fredrik Lundberg utmärker sig med 40%, 48 miljarder kronor, i Lundbergföretagen. Det visar ägardata från ägartjänsten Holdings. 

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här