S-E-BANKENS ALLEMANSFONDER: VD lovar större aktivitet

S-E-Bankens allemansfonder har de senaste två åren varit nästanlika passiva som Handelsbankens indexfonder. Nu skallrisktagandet öka.

Försiktighet verkar vara det främsta särdraget hos PatrikTigerschiöld, som hösten 1995 tog över som VD för S-E-Bankensallemansfonder, och som i höstas även fick ansvaret förförvaltningen i resten av Norden.

En genomgång som Affärsvärlden gjorde för tre veckor sedan avfondernas aktiva risk (PP 17/97 sidan 10) visar att det bara ärHandelsbankens helt passiva indexfonder som har lägrerisktagande jämfört med index än S-E-Bankens allemansfonder.Samtidigt har Patrik Tigerschiöld givit kunderna lägreavkastning än Findatas Avkastningsindex.

Ordet passiv har två betydelser när det gäller fonder. Dels attförvaltaren gör få affärer, vilket ger låg omsättningshastighet(se Fonderna som sitter nöjda i 13/97), dels att förvaltarenköper nästan samma andel i börsbolagen som de har ijämförelseindex, vilket ger låg aktiv risk.

2,7 procent är för låg aktiv risk, den ska upp en bit. Men intetill fyra eller fem säger Patrik Tigerschiöld. Vi måste tahänsyn till vad kunderna förväntar sig. När kunderna valde våraallemansfonder så kunde vi ha 25 procent likviditet, vilketsänkte risken.

Samtidigt har omsättningshastigheten i S-E-Bankensallemansfonder legat kring 40 procent per år, vilket är straxöver genomsnittet. I denna mening är Patrik Tigerschiöld alltsåinte passiv.

Om låg aktiv risk kombineras med hög omsättningshastighet tyderdet på att förvaltaren är inriktad på att utnyttja tillfälligaprissvängningar. Samtidigt är aktiv handel enda sättet atttillgodose behovet av god tillgång till extern analys. S-E–Banken Fonder har nämligen bara fyra anställda för att förvaltaaktier i Sverige och övriga Norden värda över 25 miljarderkronor. Till skillnad från hos Nordbanken och Sparbanken finnsingen egen analysgrupp, i stället utnyttjas och utvärderasmäklarfirmornas analytiker.

Vi kommer att addera två personer de närmaste tolv månaderna, enav dem finsktalande.

Men vi tror inte att vi kan vara den mest attraktivaarbetsplatsen för både den bästa verkstadsanalytikern, den bästaskogsanalytikern, den bästa bankanalytikern och så vidare. Vitror att det är helt orealistiskt, och dessutom varierar detöver tiden vilka som är bäst, säger Patrik Tigerschiöld.

I stället lägger vi ned mycket tid på att utvärderamäklarfirmornas analytiker och sedan lägger vi våra affärer hosmäklarfirmorna i proportion till hur bra rådgivning vi fått.Kostnaderna för affärerna tas ur fonderna, och genom att baraanvända externa analytiker får S-E-Banken Fonder alltså behållamer av det årliga förvaltningsarvode som kunderna betalar.

Svenska och nordiska aktier förvaltas tillsammans sedan i höstas,varför det?

Norden är ett ganska homogent område, med branscher som skog ochstål. Jag tror också att OM och börsen kommer att lyckas attskapa en nordisk börs. Om fyra-fem år kan man därmed tänka sigatt alla Sverigefonder blir Nordenfonder, säger PatrikTigerschiöld.

Föreningsbanken har börjat låna ut aktier för att höjaavkastningen, är inte det något ni borde göra?

Vi har haft problem med vårt datorsystem som gjort att vi intekunnat göra det, allt måste fungera perfekt för att utlåningenskall löna sig. Men det kommer.

Ansvar har ställt ut mängder av köpoptioner, vilket höjeravkastningen så länge aktierna inte stiger oväntat kraftigt,vore inte det något för er?

Jag vill använda derivat som jag använder aktier, säger PatrikTigerschiöld. Jag letar efter undervärderade aktier, men vetinte när uppgången kommer. Jag begriper inte poängen med attvälja aktier som man tror kommer att stiga, men samtidigt säljabort en del av vinstchanserna.

BILDTEXT: Patrik Tigerschiöld har numera ansvar förförvaltningen i hela Norden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.