Scandic höjer utdelningen

Hotelloperatören Scandic Hotels redovisar intäkter i linje med förväntningarna i fjärde kvartalet 2019. Det justerade ebitda-resultatet blev sämre än förväntat. Bolaget höjer utdelningen.

Nettoomsättningen steg 5,1 procent till 4 831 miljoner kronor (4 595). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 4 828 miljoner kronor.

Ebitda-resultat blev 1 401 miljoner kronor (494), med en ebitda-marginal på 29,0 procent (10,8).

Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 504 miljoner kronor, väntat var 528 miljoner kronor, med en justerad ebitda-marginal på 10,4 procent.

Rörelseresultatet blev 498 miljoner kronor (255). Rörelsemarginalen var 10,3 procent (5,5).

Resultatet före skatt var 164 miljoner kronor (211).

Resultatet efter skatt blev 126 miljoner kronor (165). Resultat per aktie hamnade på 1,21 kronor (1,59).

Scandic Hotels föreslår 3,70 kronor i utdelning (3,50), en ökning med 5,7 procent.

Nettoomsättningen steg med 5,1 procent i fjärde kvartalet, främst drivet av fler rum i drift och stark försäljningstillväxt i Finland.

Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 4,4 procent varav nettoomsättningen för jämförbara enheter steg med 2,2 procent.

– På helårsbasis förbättrades justerat ebitda till 2 046 miljoner kronor vilket är en det högsta i Scandics historia, samtidigt som vi stärkte kassaflödet och vår finansiella ställning. RevPAR (intäkt per tillgängligt hotellrum) steg under kvartalet, främst drivet av en fortsatt stark finsk marknad där efterfrågan påverkades positivt av det finska EU-ordförandeskapet. Det var också glädjande att den ökade efterfrågan i Norge nu har kompenserat för kapacitetsökningen som skedde i Oslo under första halvåret 2019″, kommenterar vd Jens Mathiesen i bokslutskommunikén.

– För årets första kvartal förväntar vi fortsatt stigande efterfrågan och ökande omsättning för jämförbara enheter i intervallet 1-3 procent. Fler rum i drift förväntas endast ha en marginell effekt på nettoomsättningen i kvartalet, kommenterar Jens Mathiesen utsikterna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här