SEB negativa till den svenska banksektorn

SEB har svängt i syn på den svenska banksektorn och har gått från att ha varit positiva till att bli negativa.

”Vi har sänkt våra estimat för räntenettot efter att ha tagit de senaste rundan av räntesänkningar i Norden i beaktande och vår analys av de japanska och amerikanska banksektorerna som visar att låga räntor under lång tid kan vara värre än fallande räntor.”

”Därutöver tror vi att tradingnettot kan hamna under press i den här marknadsmiljön och vi tror inte att investerarna fullt ut diskonterat bankskatten som väntas införas 2016”, skriver bankens analytiker som även ser nedsida för utdelningsestimaten, både från resultat- och regleringssidan.

Nordea sänks från köp till behåll med nya riktkursen 113 kronor (110). Kostnadsbesparingarna och den ökade utdelningsandelen är nu inprisat, enligt SEB.

Handelsbanken sänks från behåll till sälj med nya riktkursen 376 kronor (389). Det finns frågetecken kring hur uthållig utdelningen givet nya standardiserade riskvikter, menar SEB.

Swedbank hålls kvar vid behåll med nya riktkursen 213 kronor (200). Swedbank är den svenska bank som SEB:s analytiker föredrar mest. Stark utlåningstillväxt och positiva bolånemarginaler borde väga upp för marginalpressen från de låga räntorna, resonerar SEB.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.