Ekonomen jublar efter Riksbankens besked: ”Äntligen – mitt i krysset”

"Bra beslut av Riksbanken. Nu blir det sommar". Så skriver SEB-ekonomen Robert Bergqvist på Twitter efter Riksbankens första sänkning på åtta år.
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom , tycker att Riksbankens sänkning var rättfärdigad.
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom , tycker att Riksbankens sänkning var rättfärdigad. Foto: Jessica Gow / TT

En räntesänkning var väntad. Och en räntesänkning blev det. Riksbankens första sänkning sedan 2016 gör att styrräntan går från 4,0% till 3,75%.

”Där satt den – mitt i räntekrysset!” skriver SEB:s veteranekonom Robert Bergqvist på X (Twitter) efter sänkningen.

Han beskriver sänkningen som efterlängtad och saknad av många.

”Riksbanken ’lovar’ två sänkningar till i år – vi tror på tre till och ytterligare tre 2025”, skriver han vidare.

Han skriver vidare att sänkningen var väntad och att det nästan vore ”tjänstefel” att inte reagera. Han skriver vidare att räntan fortsatt är hög.

Handelsbankens makroekonomer räknar nu med en ytterligare sänkning på 25 punkter i september. Sedan räknar banken med en sänkning även i december, ”vilket tar styrräntan till 3,25 procent vid slutet av 2024.”

Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste:

”Riksbanken har självklart täckning för att sänka räntan i linje med låg inflation och svagare konjunktur men har också ett uttalat behov av att framstå som oberoende från ECB och Fed”, säger han och fortsätter:

”Nu återstår det att se hur valutamarknaden tolkar Riksbankens agerande framöver. Vi tror, i likhet med Riksbanken, att det kommer fler sänkningar under hösten och att reporäntan är 3,25% vid årsskiftet, alltså två sänkningar under hösten.”

Riksbanken, % maj, 2024 Konsensus mars, 2024
Styrränta 3,75 3,75 4,00

Konsensusdata från Bloomberg

Texten uppdateras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.