SPARANDE: Affärsvärldens bästa tips

Efter 27 utgåvor av Privata Placeringar är det lagom attsammanfatta Affärsvärldens bästa spartips.

Syftet med Privata Placeringar (denna färgglada mittsektion, somfunnits sedan september 1996) är att ge ett bättre underlag äntidigare för våra läsares val av sparande.

Det som tidigare har saknats både i Affärsvärldens och i övrigatidningars bevakning av sparmarknaden är överblick ochheltäckande jämförelser. Osorterade tips har det varit gott om,men nästan alltid utan inbördes logik.

Men för två år sedan bestämde vi på Affärsvärlden oss för att taett helhetsgrepp. Vi samlade systematiskt in information frånalla leverantörer av spartjänster och under det följande åretskapades en databas och ett avancerat beräkningsprogram.Resultatet finns nu på sidorna 6 till 9 varje vecka och kallasSparindikatorn.

Strax före lanseringen togs beslutet att även öka detredaktionella utrymmet för artiklar om privatekonomi genom attstarta en tidning i tidningen. Privata Placeringar var född. MenSparindikatorn är i högsta grad hjärtat i Privata Placeringar.Den innehåller en avgörande del av det material som deredaktionella artiklarna handlar om.

Tabellen härintill summerar de fem ämnesområden som PrivataPlaceringar hittills har tagit upp: aktier, bostäder, fonder,obligationer och pensionssparande. Av de fem finns fyra med iSparindikatorn. Det ämne som ligger utanför är bostäder, varsavkastning ju till största delen är rätten att bo i dem. Mennästan alla typer av finansiellt sparande ryms i Sparindikatorn,och tack vare den enhetliga analysen har Affärsvärlden enkeltkunnat göra flera helt nya typer av jämförelser.

Ja, Sparindikatorn har varit en oväntat rik källa att ösainformation ur. Det senaste halvåret har den nästan varje veckagivit faktabakgrunden till en eller flera artiklar. Det är nulagom att sammanfatta de slutsatser som dragits i de första 27utgåvorna av Privata Placeringar:

Låga årsavgifter vinner i längden. På 20-30 års sikt ger även entiondels procent per år stort utslag.

Vid korta spartider är den procentuella skillnaden i avgifterstörst. Det beror på de ibland mycket höga köpavgifterna. Det ärdyrt att spara mycket. De flesta avgifterna är i procent avkapitalet, vilket egentligen är ologiskt eftersomleverantörernas kostnader snarare är en fast kostnad per kund.Skatt och avgifter tillsammans gör att risken finns att hela denreala avkastningen går förlorad. Lägre inflation gör visserligenatt beskattningen minskar, men den allt lägre reala avkastningengör att avgifterna slår hårdare.

Den som börjar spara idag måste sätta av rejäla belopp varjemånad för att bli miljonär. Bankerna fuskar i sina kalkylereftersom de varken tar hänsyn till inflation eller skatt. Omsparkapitalet är stort är långsiktiga innehav av egna aktier ensvårslagen sparform. Men det är förödande att köpa och säljaegna aktier ofta, både av skatte- och avgiftsskäl. Bundet,avdragsgillt pensionssparande har en viktig skattefördel,åtminstone för höginkomsttagare. Särskilt gäller det vid kortarespartid och trots risken för nya politiska ingrepp rekommenderardärför Affärsvärlden de som är över 50 att utnyttjaavdragsrätten.

De traditionella livbolagen är ett utmärkt alternativ, tack varelägre kostnader och en lägre risknivå. Varning dock för deminsta livbolagen, som inte uppnått tillräckligastordriftsfördelar.

För de som tycker det är roligt att själva bestämma överplaceringarna är det nya individuella pensionssparandet, IPS,betydligt mer prisvärt än fondförsäkringar. Dels är valfrihetenstörre mellan olika sparformer, dels har den konkurrens somskapats av rättigheten att byta leverantör givit betydligt lägreavgifter.

Även inom IPS är dock skillnaderna i avgifter mycket stora. Detkan vara mycket lönsamt att byta IPS-institut. Fondförsäkringarär ett mycket dyrt sätt att få valfrihet. De höga avgifterna göratt försäkringsbolagen behåller största delen av denskattefördel som staten ger.

Den sparform där priskonkurrensen är störst ärprivatobligationer. Allt fler säljs nu med en fast avgift på 100kronor, vilket innebär högre förväntad avkastning än räntefonderså fort sparbeloppet överstiger 10.000 kronor. Fonder harsamtidigt många uppenbara fördelar jämfört med direkt ägdaobligationer eller aktier. Man slipper bekymmer och de är mycketprisvärt så länge sparandet är av begränsad storlek. Fonder ärframför allt det bästa sättet för de allra flesta att investerautomlands. Egna aktier utomlands är bara vettigt för de rika.

Varning dock för fonder registrerade utomlands, till exempel iLuxemburg. Visst ger de en skattefördel vid långsiktigt sparande,men de har ofta höga dolda avgifter. Det snabbt växandeintresset för fonder var för övrigt orsaken till attAffärsvärlden sommaren 1993 skapade Fondindikatorn, som numerafyller sidorna 11-15 varje veckan i Privata Placeringar. Mer omden och hur fondbetygen bestäms på sidan 10. Glöm dock inte attAffärsvärldens tre stora tabellverk, Sparindikatorn,Fondindikatorn och Aktieindikatorn, är just indikatorer – de geren första indikation på vilka alternativ som är bäst. Men föredet slutgiltiga beslutet behövs mer information.

När det gäller sparande i allmänhet så måste stor hänsyn tastill det redan befintliga sparandet, av flera skäl. Det finnsnormalt nackdelar med att avsluta ett befintligt sparande iförtid, främst är det ofta ofördelaktigt ur skattesynpunkt attbyta sparprodukt eller -leverantör.

När det gäller fonder så räcker inte informationen iFondindikatorn. Främst bör man ta reda på mer om respektivefondföretag, deras resurser och investeringsstil. Därför harAffärsvärlden skrivit en lång serie artiklar om de olikafondföretagen på den svenska marknaden.

När det gäller aktier så ger Aktieindikatorn vägledning om huren viss aktie är värderad idag. Men skillnader i nyckeltalmellan olika bolag beror till största delen på vilkaförväntningar om bolagets framtid som börsplacerarna har. Innanman köper eller säljer en aktie bör man alltså ta reda på varförnyckeltalen för en viss aktie är höga eller låga, samt försökata ställning till om man är mer optimistisk eller merpessimistisk än genomsnittsplaceraren.

ÄMNEN I PRIVATA PLACERINGARRubriker och nr/år i Affärsvärlden.

AKTIERBilligare aktier via internet, 43/96

Optioner: Mer tro än vetande, 45/96

Lån + aktier = spekulation, 1-3/97

Vägen till bättre aktieplaceringar, 4/97

Investmentbolag: Nytänt alternativ, 7/97

Bygg din egen indexfond, 12/97

Teknisk analys: Omstridd placeringsmetod, 15/97

Utlandsaktier: Bara för de rika, 16/97

Bostäder

Räkna inte med stigande villapriser, 45/96

Amorteringar bästa sparandet, 46/96

Rörlig ränta bäst, 8/97

Leta bostad bäst på internet, 12/97

Rörliga räntor är opålitliga, 14/97

Sälj bostadsrätten själv, 14/97

Fonder

Dolda kostnader i Luxemburg, 41/96

Dyr skattefördel i Luxemburg, 41/96

ABB och Robur tar högre risk, 42/96

Så placerar allemansfonderna, 44/96

Ingen kollar fonderna, 49/96

Asienfonder: Välj lokal förvaltning, 5/97

Sverigefonder: Fondförvaltarnas favoriter, 6/97

Östeuropa ny bubbla, 8/97

Bättre med emerging markets, 9/97

Tema: 500 fonder, 10/97

Välj de minst populära fonderna, 11/97

Fonderna som sitter nöjda, 13/97

De mindre bäst på information, 17/97

Aktiv risk avslöjar förvaltaren, 17/97

Obligationer

Premieobligationer: Trist lotteri, 47/96

Glöm inte bort privatobligationer, 9/97

Se upp för bankernas courtage, 9/97

Pensionssparande

Stor skillnad mellan IPS-avgifter, 46/96

Glöm inte de traditionella livbolagen, 47/96

Risk att livspararna missgynnas, 48/96

Dyr valfrihet med fondförsäkring, 5/97

IPS bäst för 40-talister, 8/97Livbolagen kvar i stenåldern, 13/97

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.