Storbanken: Hög risk för global recession

Ekonomer vid New York-baserade storbanken Citi är oroade för en ihållande nedgång för världsekonomin. Det skriver Business Insider.

”Vi anser att vi befinner oss i en högst osäker miljö för global tillväxt och tillgångsmarknader efter två, tre år av relativt lugn”, skriver bankens ekonomiteam i ett utskick på torsdagen.

Bankens ekonomer definierar global recession som en BNP-tillväxt på under 2 procent. Det kan jämföras med tillväxten i Kina som trots alla problem är på väg att växa med 6 procent i år, skriver Business Insider.

Citi-ekonomerna skriver att det ökande hotet mot den globala ekonomin vilar på svaga fundamenta, inklusive svagheter som har med strukturella och cykliska nedgångar i Kina att göra, brustna tillväxtmodeller på tillväxtmarknader och geopolitiska risker.

Business Insider pekar särskilt på bankens påstående att även en mindre händelse i USA:s ekonomi ”kan sänka hela grejen”.

”En påtaglig nedgång i USA – det behöver inte vara en recession – skulle innebära stark motvind för världsekonomin. Vid denna tidpunkt skulle det göra en global recession, som vi definierar den, närmast oundviklig”, skriver ekonomiteamet enligt tidningen.

Amerikanska bankkollegan Wells Fargo skrev nyligen till sina kunder att det är en 23,5-procentig risk för recession de kommande sex månaderna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.