Ray Dalio: Varningslamporna blinkar

Recession på väg? En av USA:s mest förmögna hedgefondförvaltare säger att flera av hans varningslampor blinkar, och att aktiemarknaden kan vara i fara.

Miljardären Ray Dalio förvaltar världens största hedgefond, Bridgewater Associates, med en fondförmögenhet på 160 miljarder dollar. Han sa nyligen till Bloomberg Businessweek att de sju bubbelindikatorer som han regelbundet följer ”blinkar, men lyser inte starkt ännu”. Han spår att en recession kommer drabba den globala ekonomin inom de närmsta fem åren.

Ray Dalios indikatorer är huvudsakligen baserade på föreställningarna om hur en tjurmarknad ska se ut. De sju krisindikatorerna är:

  1. Priser är höga, relativt traditionella priser.
  2. Snabba, framtida prisuppgångar är diskonterade i de redan höga priserna.
  3. Det finns ett utbrett optimistiskt sentiment i ekonomin.
  4. Köp finansieras med hög skuldsättning.
  5. Köpare har köpt anmärkningsvärt lång in i framtiden, för att spekulera eller skydda sig mot prisuppgångar.
  6. Nya investerare har gått in på marknaden.
  7. Stimulerande penningpolitik hotar att blåsa upp bubblan ännu mer.

Dalio har haft rätt förut. Han förutspådde finanskrisen 2008 och hans företag var ett av få som hade en växande tillgångsbas under krisåren 2007-2009. Trots dagens varningstecken har hans ”depressionsmätare”, som slog ut strax före förra krisen, inte gått igång ännu.

Medan många investerare menar att vi ännu inte befinner oss i en bubbla, menar Dalio att den amerikanska ekonomin har gått in i en ”för-bubbla”. Han uppskattar att bubblan har en 70-procentig risk att spricka innan 2020.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.