Handelsbanken positionerar sig för mild recession

Handelsbanken försöker positionera sig för en mjuklandning/mild recession. De underviktar således material och energi, men har fortsatt övervikt på hälsovård och finans. Det skriver banken i en ny aktiestrategi.
recession
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB/TT

I sin strategi skriver Handelsbanken att riskerna för en recession har ökat betydligt. Inför 2022 prognostiserade banken ett år med begränsad avkastning för flertalet tillgångsslag, låg ensiffrig vinsttillväxt och lägre värderingsmultiplar. Detta har också materialiserats, skriver de.

”Marknadsutvecklingen hittills i år har dock indikerat att det ovanstående var en underdrift. Såväl aktier som obligationer har inlett året mycket negativt, under hög volatilitet. Cykliska aktier och tillväxtaktier har gått svagt, vilket kan ses som en varning, men vi bedömer att en recession inte är fullt ut diskonterad i börskurserna”, skriver de.

Handelsbanken skriver vidare att inflationen har drivits upp av utbudschocker och fortsatt hög efterfrågan. För att få ner inflationen försöker centralbankerna sänka tillväxten under potentiell tillväxt.

”Vi menar att sannolikheten är relativt hög för att detta kommer att leda till en mjuklandning för ekonomin (i bästa fall) eller en mild recession under kommande 12 månader. Givet flera negativa indikatorer och en förhållandevis hög sannolikhet för en recession, menar vi att det kan vara klokt att inta en försiktig inställning. Frågan är inte om tillväxten mattas, utan snarare med hur mycket”, skriver de.

Vinstprognoserna har under året höjts. Sannolikt var det positiva överraskningar i kvartalsrapporterna som orsakade de senaste höjningarna, menar banken. De väntar sig emellertid att vinstprognoserna kommer att behöva sänkas under de kommande kvartalen. Marginalerna är nu på toppnivåer och kommer att vara under press. En vinsttillväxt mellan noll och -5% är det bästa banken kan hoppas på under kommande 12-18 månader.

Banken skriver att känslan är att det generellt sett är för sent att gå in i defensiva akter och tillväxtaktier.

”Slutsatsen av detta blir att vi förespråkar en neutral vikt för aktier. Vi försöker positionera oss för en mjuklandning/mild recession (och hoppas på det förstnämnda) genom att bland annat undervikta material och energi, medan vi har fortsatt övervikt på hälsovård och finans samtidigt som vi söker eftersläntrare i andra defensiva sektorer och/eller utbombade cykliska aktier (och fortsätter att förorda värdeaktier)”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets