Chefekonom: Risk att inflationen utlöser en recession

Trots att det just nu rasar en debatt om huruvida det behövs en recession eller inte för att få ner inflationen är den mer angelägna frågan är om inte inflationen i sig själv kommer att orsaka en recession. Det menar Capital Economics chefekonom Neil Shearing.
Bostad
F oto Hasse Holmberg / TT

”Just nu är den mer brännande frågan inte om det krävs en recession för att få inflationen under kontroll, utan om inflationsuppgången i sig själv kommer att leda till en recession. Det senaste årets kraftigt ökade priser har gröpt ur reala inkomster i utvecklade ekonomier”, skriver Neil Shearing i en marknadskommentar.

Europa ses som mest utsatt, eftersom de europeiska reala disponibla inkomsterna pressats betydligt mer än de amerikanska.

”Om vi får en recession någonstans de kommande kvartalen är det troligtvis i Europa – och den drivs troligtvis av effekterna av den höga inflationen, snarare än insatserna att få ner den”, skriver han.

Det går fortfarande att få ned inflationen utan att samtidigt utlösa en recession, men i USA krävs det då en finkalibrerad penningpolitik, menar han.

Dock ökar riskerna för en lönespiral som får inflationen att förankras ju längre den höga inflationen håller sig kvar tillsammans med en hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Om detta sker, menar Neil Shearing att det kan krävas att centralbankerna skapar en recession för att få ner såväl inflationen som inflationsförväntningarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets