Supervinsterna tappar höjd
Med böckerna stängda för tredje kvartalet laddar börsbolagens chefer för några av de tyngsta veckorna på året. Med den kommande rapportfloden är det nu som utvecklingen på börsen för resten av året avgörs. Håller försäljnings- och vinstökningarna från första halvåret i sig eller börjar det synas tecken på en avmattning? Det senare skulle kunna betyda en hel del i negativ kursutveckling framöver. De höga aktiekurserna på Stockholmsbörsen, som i dagarna närmat sig årshögstanivåer, orkar hålla sig uppe i hög grad tack vare det faktum att analytiker hela tiden har skrivit upp de framtida vinsterna. Tills nu. Är det bäst att tillägga.
För när bankernas samlade analytikerkår, genom informationstjänsten SME, i dagarna presenterar sin senaste månadssiffra över den vinst som börsbolagen väntas nå upp till under 2007 och 2008 så ökar inte den förväntade vinstutvecklingen längre. Tvärtom. Trenden har vänt och de skarpaste analytikerna tror numer att börsbolagens sammanlagda vinst under 2008 blir 1 miljard kronor lägre än vad de trodde för en månad sedan.
Inom felmarginalen, kanske någon hävdar, när de 78 största börsbolagens sammanlagda vinster summerar till 497 i stället för 498 miljarder kronor, som analytikerna trodde 1 september. För all del – men trenden förstärks av liknande utsikter från andra källor. Enligt analyshuset JCF:s sammanställning av väntade vinstprognoser för de 200 största nordiska företagen fortsätter vinsterna visserligen att öka de kommande åren. Men trenden är avtagande och analytikerna skriver inte längre upp vinsterna. Den aggregerade vinsten för de 200 största nordiska företagen i år beräknas till 530 miljarder kronor, något lägre än vad analytikerna trodde i juni, juli och augusti.
Det betyder i praktiken att halvårsrapporterna, som överlag var bättre än väntat, inte har föranlett analytikerna att höja sina prognoser. Vinstuppräkningarna för 2007 och 2008 har också stannat av, en skarp kontrast till hur analytikerna betett sig under de senaste två tre åren med ideliga vinstuppjusteringar.
Så vad är det som förklarar de alltmer försiktiga framtidsutsikterna nu när börsen hittills i år har stigit mer än 10 procent? Svaren är de vanliga:
ª Rädsla för konjunkturavmattning.
ª Rädsla för en tilltagande inflation som leder till högre räntor.
I USA är konjunkturavmattningen redan ett faktum. Centralbanken höjer inte längre räntorna och bostadsmarknaden plågas av sänkta priser. Också bilbranschen har det motigt. Den avgörande frågan är om avmattningen i USA är tillräckligt kraftfull för att påverka resten av världen. De flesta analytiker Affärsvärlden har talat med tror inte det. En av optimisterna är Peter Malmqvist vid Nordnet:
– I USA är det en avmattning som har inletts. Den fråga som jag funderar på är om det kan sprida sig. Men som isolerad företeelse tror jag inte det. Det kommer inte att sprida sig till Sverige säger Peter Malmqvist och tillägger:
– Om vi får se fallande vinster inom de kommande fyra kvartalen kommer jag att få fel. Och med de låga räntorna kommer det ändå att vara fortsatt billigt att göra företagsaffärer, säger han.
De mer försiktigt lagda är färre. En av dem är Mattias Isakson, aktiestrateg vid Handelsbanken. Han tror inte på fallande vinster men bedömer att de kommande åren kan bjuda på mer negativa överraskningar än positiva och pekar på flera faktorer som på marginalen kan påverka bolagsvinsterna under resten av 2006 och under de kommande åren.
– Jag tror att förväntningarna på 2007 mycket väl kan vara för höga. säger Mattias Isakson.
De faktorer som kan pressa ned vinstförväntningarna är högre löneökningar än tidigare, lägre effektivitetsvinster i industrin, mer ofördelaktig dollarkurs och fortsatt höga råvarupriser som slår igenom först mot slutet av 2006.
– Om man tittar på Nordens aggregerade vinstestimat så är trenden att höja vinsterna borta. Frågan är om det är det första steget till att utvecklingen planar ut, säger Mattias Isakson.
Också Sven-Arne Svensson, makroanalytiker vid Skandiabanken, framhåller några faktorer som kan överraska negativt det kommande året. Bland annat pekar han på att lönekostnaderna kommer att växa mer än vad analytikerna tror och att den tyska momsen höjs vid årsskiftet, något som kan sänka humöret i Europas ekonomiska lokomotiv.
—
Inte ens proffsen hänger med i svängarna
Metall och råvaror är de bästa placeringarna bland vinstväxarna. It- och teknikkonsulter hamnar i botten när analytikerna stuvar om i sina kalkylblad inför bokslutsfloden.
– Det är fascinerande att se hur fel vi analytiker har haft hela tiden i bolag som Boliden.
Aktiestrategen Peter Malmqvist ger därmed ord åt hur problematiskt det är även för proffs att följa den svängiga råvarubranschen. Boliden är också det bolag bland vinstväxarna där analytikernas uppfattningar ändrats mest i under sommaren. Från en vinstökning under åren 2005 till 2007 på 60 procent i april/maj är nu snittsiffran drygt 200 procent, eller en vinst 2007 på drygt 8 miljarder kronor.
Stålbolaget SSAB har samma typ av utveckling men här har analytikerna gått från att i april tro på ett vinstfall på 40 procent till en nedgång på 8 procent, cirka 5 miljarder kronor, till år 2007.
I andra änden på skalan, de bolag som har fått se sina vinster nedskruvade mest, återfinns bolag inom it-konsultbranschen, som HiQ och Teleca, samt bland andra Ericsson. Här hittar man också gamla Securitas och Assa Abloy, båda bolag som har mött misstro under året. Särfallet SAS utmärker sig som vanligt genom att analytikerna tror på betydligt högre vinster framöver än vad bolaget normalt brukar kunna prestera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.