Sveriges okända fastighetskungar

Tio år efter kraschen är Sverige fullt av nya fastighetsmagnater. Många är familjeföretagare i andra eller tredje generationen och bakom bolagen döljer sig några av landets mest anonyma miljardärer. Affärsvärlden har hittat dem.

”Platta fyrkantiga lådor utanför stan med stora parkeringsplatser.”

Så beskriver Johan Claesson lite skämtsamt en av affärsidéerna bakom CA Fastigheter i Kalmar.
Bolaget, som grundades 1912 av Johan Claessons farfar Claes Johansson, äger fastigheter med nästan 500 000 kvadratmeters yta i Kalmar, Jönköping, Karlskrona, Borås och Stockholm. Lådorna består butikslokaler i köpcentrum med kedjor som On-Off och El-Giganten som hyresgäster. Men en tredjedel av beståndet är bostäder och dessutom ingår ett par flaggskeppsfastigheter i Stockholm.

Vid halvårsskiftet var fastigheterna bokförda till 3,5 miljarder kronor.

– Men vi hoppas att de är värda betydligt mer än så, säger Johan Claesson som är ordförande och äger bolaget tillsammans med sin bror Magnus.

Eftersom bolaget har skulder på 2,5 miljarder en kassa på drygt 250 miljoner och dessutom verksamhet i Belgien är bröderna goda för miljardbelopp.
Annat var det i början på 1990-talet. Då stod bolaget på ruinens brant.

– I princip alla banker sa upp krediterna. Vi lyckades vända det med tur och lite skicklighet, säger Johan Claesson som med hjälp av vinsterna även byggt upp en verksamhet vid sidan av.

Han är bland annat storägare i O-listenoterade bioteknikbolaget Karo Bio och i Borås Wäfverier där han även sitter i styrelsen.

CA Fastigheter är bara ett i raden av stora men anonyma fastighetsbolag i Sverige, som lever ett blomstrande liv långt ifrån börsen. I många fall är det familjeföretag som nu förvaltas skickligt av efterföljande generationer.

Ett sådant är Västeråsbolaget Arvid Svensson som fick rubriker i affärspressen i höstas när företaget köpte 6 procent av aktierna i börsnoterade Sardus, en affär på 60 miljoner kronor.

Bakom Arvid Svensson döljer sig Fredrik Svensson och hans kusin Rickard som är familjeföretagare i fjärde generationen. Med 120 000 kvadratmeter lokaler dominerar bolaget fastighetsmarknaden i Västerås. Men så har det inte alltid varit. Fastighetsinnehavet byggdes upp under mitten av 90-talet när branschen var i kris.

– Under en period var vi de enda tagarna av fastigheter i Västerås. Vi köpte en fastighet i månaden ett tag, säger Fredrik Svensson.

Det visade sig bli en bra affär. Fastigheterna är idag bokförda till 550 miljoner men marknadsvärdet är det dubbla.

– Vi har en stor fördel i att vara ett familjeföretag, jag och Rickard är styrelse och ledning i ett. Därför kan vi fatta beslut mycket fortare än andra, säger Fredrik.

Arvid Svensson innehåller utöver fastighetsinnehavet en industrigrossiströrelse och har även under senare år byggt upp en medierörelse, med bolag inom tryck, tidnings och TV-produktion. Dessutom finns en börsportfölj på cirka 200 miljoner kronor.

Norrköpingsföretaget Henry Ståhls historia började med en driftig entreprenör vid samma namn 1942. Idag ägs det av Henrys tre barn Pia, Mikael och Ann-Christin och en stiftelse. Med 500 000 kvadratmeter kontor och bostäder är det ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Största innehavet, 240 000 kvadratmeter finns i Norrköping.

Bolaget omsatte förra året 382 miljoner kronor och hade fastigheter till ett bokfört värde av 2,9 miljarder, men marknadsvärdet är uppskattningsvis cirka 5 miljarder. Eftersom skulderna är på drygt 2 miljarder har syskonen en nettoförmögenhet på 3 miljarder kronor. Två av dem bor idag utomlands, i Key Biscane i Florida respektive på Gran Canaria.

Tätast bland fastighetskungarna är det föga överraskande i Stockholm. Ett riktigt doldisbolag är Olov Lindgren Byggnadsfirma, som är en jätte med lokaler och bostäder på 284 000 kvadratmeter, med bland annat stora fastighetsinnehav på Södermalm och Kungsholmen.

Bolaget grundades 1938 av Olof Lindgren och ägs idag av barnen där sonen Björn Lindgren är vd. Fastigheterna är bokförda till en knapp miljard kronor, men bara belånade till hälften. Marknadsvärdet är dock uppemot 3 miljarder kronor, så Björn Lindgren och hans syskon har alltså en nettoförmögenhet på i storleksordningen 2,5 miljarder kronor.

God för nästan lika mycket, över 2 miljarder är byggmästaren Anders Bodin. Han skulle ursprungligen bli sjökapten men ändrade sig och tog istället över sin fars, Ragnar Bodins byggfirma i mitten på 1960-talet. Anders Bodin Förvaltning byggde häromåret färdigt bostäder och lokaler vid Tranebergs strand på 70 000 kvadratmeter.

Bolaget äger också flera paradfastigheter i Stockholms innerstad. Under 2001 köptes två fastigheter vid Norrmalmstorg för 600 miljoner kronor. Och Anders Bodin säljer inte hus i första taget. Sedan 1951 har det bara skett två gånger. I dag är fastigheterna bokförda till 1,6 miljarder men marknadsvärdet är cirka 4 miljarder. Med skulder på bara 1,4 miljarder tillhör Anders Bodin Sveriges mest förmögna privatpersoner.

En selfmade man är snickaren och timmermannen Leif Wåhlin, mannen bakom golfanläggningen Arlandastad utanför Stockholm. Projektet drogs igång mitt i djupaste finanskris, och när finansiärerna förvann tvingades Wåhlin själv stå för pengarna. Idag äger han hela anläggningen, och dessutom det egna fastighetsbolaget Wåhlin Fastigheter med 150 000
kvadratmeter mestadels bostäder i Stockholm. Det bokförda värdet är en miljard, men marknadsvärdet närmare 2.

Ett annan Stockholmare som kan titulera sig fastighetsmiljardär är Lennart Ericsson som äger 68 procent av Lennart Ericsson Fastighets AB med fastigheter för 2 miljarder och skulder på drygt 900 miljoner kronor. Brodern Leif Ericsson äger börsnoterade fastighetsbolaget Heba.

Fastighetsmagnat kan också forskningsdamen Erna Möller, med styrelseuppdrag ibland annat Astra Zeneca, titulera sig. Hon är delägare i familjens bolag Linco med fastigheter för netto cirka 1 miljard kronor.

Men störst i Stockholm är arvingarna efter de legendariska Bröderna Einar och John Mattsson. Deras livsverk ligger bakom två av de största privata fastighetsimperierna i Sverige. Einar Mattsson gick bort för ett par år sedan och hans privata fastighetsinnehav ärvdes av dottern Marianne Ränk och hennes tre barn. De äger cirka 400 000 kvadratmeter mestadels bostäder i Stockholms innerstad, värderade till minst 4 miljarder kronor. I imperiet ingår också byggmästarbolaget Einar Mattson Byggnads AB med nästan 300 miljoner kronor i omsättning.

Einar Mattssons lillebror var John Mattson, som slopade ett s. Han sålde sin byggrörelse till det bolag som i dag är börsnoterade JM. Fastighetsinnehaven behöll han och de ligger i dag i John Mattsons Fastighets AB och ärvdes av hans fyra döttrar när han dog 1995. Bolaget äger 292 000 kvadratmeter lokaler och bostäder varav flera paradfastigheter, bland annat Salénhuset i Stockholm. Det taxerade värdet är 4 miljarder kronor, marknadsvärdet minst 5 miljarder men skulderna bara 1,5 miljarder. Vinsten efter skatt var ifjol 107 miljoner kronor.

På väg att segla upp som nya fastighetskungar är Thomas Hopkins och Gösta Welandson som är i färd med att köpa ut Realia från börsen. Så här långt har deras gemensamma bolag Welkins Intressenter kommit över drygt 80 procent av aktierna i Realia, som bildades ifjol när de båda lät det gå ihop med Columna som i sin tur härstammar från skandalbolaget Fermenta.

Går budet igenom blir Hopkins och Welandson giganter på fastighetsmarknaden. Realia äger fastigheter med en yta på 1,1 miljoner kvadratmeter värderade till 6,5 miljarder kronor. Bolaget har också stora förlustavdrag. Thomas Hopkins tjänade pengar på fastighetsbolaget Diös som blev uppköpt medan Gösta Welandson driver ett industriimperium i Småland värt minst 1 miljard.

Men i den privata fastighetstoppen finns också flera av Sveriges mest välkända och förmögna familjer som Ax:son Johnson (Axfast), Bonnier och H&Ms ägare Stefan Persson som köpt upp stora delar av området runt Sergels Torg i Stockholm. På andra plats finns Stena Fastigheter med en total yta på nästan 1,3 miljoner kvadratmeter och fastigheter till ett värde av 8 miljarder.

1. Stena Fastigheter
Yta kvm: 1 275 000 Värde mdr kr: 8
Ägare: Dan Sten Olsson, 56

2. Realia
Yta kvm: 1 100 000
Värde mdr kr: 6,5
Ägare: Thomas Hopkins, 58 och Gösta
Welandson, 66

3. Byggnads AB Henry Ståhl
Yta kvm: 500 000
Värde mdr kr: 5
Ägare: Mikael Ståhl, 48, Pia
Althin, 59, Ann-Christin Ståhl, 57

4. John Mattson Fastighets AB
Yta kvm: 292 000
Värde mdr kr: 5
Ägare: Karin Mattson Nordin, 51, Kerstin Skarne, 48, Ann-Sofie Mattson, 46, och Kristina Elfström

5. CA fastigheter
Yta kvm: 500 000
Värde mdr kr: 4,5
Ägare: Johan Claesson, 52, Magnus Claesson, 54

6. Anders Bodin Förvaltning
Yta kvm: 200 000
Värde mdr kr: 4
Ägare: Anders Bodin, 56

7. Axfast
Yta kvm: 616 000
Värde mdr kr: 4
Ägare: Antonia Ax:son Johnson, 60

8. Einar Mattsson Företagen
Yta kvm: 400 000
Värde: 4 mdr kr
Ägare: Marianne Ränk, 62 med barnen Stefan, 36, Anders, 34, Maria 31

9. Bonnier Cityfastigheter
Yta kvm: 240 000
Värde mdr kr: 3,5
Ägare: Familjen Bonnier.

10. Markaryds bostäder
Yta kvm: 390 000
Värde mdr kr: 3,5
Ägare: Ulrich Schröder och Gerhard Heidman.

11. Ramsbury
Yta kvm: ca 80 000
Värde mdr kr: 3
Ägare: Stefan Persson, 56 (H&M)

12. Olov Lindgren Byggnadsfirma
Yta kvm: 284 000
Värde mdr kr: 3
Ägare: Björn Lindgren 63, Per-Olov Lindgren, 60, mfl.

13. Wåhlin Fastigheter AB
Yta kvm: 150 000
Värde mdr kr: 2
Ägare: Leif Wåhlin

14. Pagoden Fastigheter AB
Yta kvm: 305 000
Värde mdr kr: 2
Ägare: Max Aicher, Tyskland.

15. Lennart Ericsson Fastigheter
Yta kvm: 115 000
Värde mdr kr: 2
Ägare: Lennart Ericsson, 63, Birgitta Härnblad, 58, Lars Ericsson, 58

16. Asplunds Fastigheter
Yta kvm: 210 000
Värde mdr kr: 1,5
Ägare: Bengt Abrahamsson, Bo Adamsson, Håkan Färnström, Håkan Gabrielsson, Alf Johansson, Lars Wirén, Tord Wreeby.

17. Linco
Yta kvm: 870 00
Värde mdr kr: 1,5
Ägare: Ulla Persson, Erna Möller, Björn Lindell

18. Byggnadsfirman Lund
Yta kvm: 150 000
Värde mdr kr: 1
Ägare: Hans-Olof Lund, 59

19. Arvid Svensson AB
Yta kvm: 120 000
Värde mdr kr: 1
Ägare: Fredrik Svensson, 42, Rickard Svensson, 31.

20. Verner Andersson
Yta kvm: 140 000
Värde mdr kr: 0,8
Ägare: Allan Varnäs, 89 med familj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco