SYDOSTASIEN: Dubbelkatastrofen

En olycka kommer sällan ensam. Förutom den ekonomiska krisenkommer nu den ekologiska.

Utöver bränderna i regnskogarna hotas flera av de sargadetigerekonomierna av missväxt. Skogsbränderna i Indonesien ochMalaysia kan komma att kräva tusentals offer och leda till nyasvåra ekonomiska problem för de redan drabbade länderna. Denekonomiska krisen, och inte minst mer eller mindre stolligapolitiska uttalanden och beslut, har redan skrämt de förtillväxten så nödvändiga utländska investerarna.

Den ekologiska katastrofen gör inte investeringsklimatet bättre.Företag stänger och de som kan flyr från området. Inte minstgäller det turisterna. Turistindustrin är en av de största ochmest snabbväxande exportnäringarna i området och såg ut att ståinför en av sina bästa högsäsonger någonsin tack varedevalveringarna. Nu skrämmer brandröken bort turisterna somkanske satsar på något säkrare mål för sin vintersemester.Bränderna i Malaysia och Indonesien har i år fått katastrofalfart genom den ovanliga torkan som i sin tur är en följd av denåterkommande förändringen av Stilla Havets varmvattenström,kallad El Ninö, som på andra håll orsakat osedvanligt kraftigaskyfall. I värsta fall kan El Ninö dessutom leda till missväxtoch minskade skördar.

Röken från bränderna hotar nu allt större områden och märkstidvis ända uppe i södra Thailand. Där ska man nu försöka att påkonstgjord väg tömma de moln som passerar på vatten för atttvätta bort röken ur luften.

Att släcka bränderna, som nu äter sig ner i regnskogens tjockalager av halvt förmultnade växtdelar, är näst intill omöjligt.Hoppet står till de försenade monsunregn som i värsta fall intekommer förrän i november.

Inför den här typen av katastrofer står de flesta stater i dagutan beredskap. Med tanke på att risken för nya för världenkatastrofala bränder, utsläpp, översvämningar, dammolyckor ochkärnkraftshaverier ökar vore det rimligt om nationerna satsadeen större del av sina försvarsutgifter på utrustning och kunskapför att rädda människor i stället för att ta livet av dem. (Seart. om försvaret Afv 36/97) Den asiatiska dubbelkrisen, ekonomioch ekologi, slår nu hårt mot länder som blivit allt mer i akutbehov av politiska reformer och kan i bästa fall sätta fart pådem. Förra helgen röstade det thailändska parlamentet igenom enny författning som skall försvåra korruption och höja standardeni politiken. Det blev möjligt inte minst tack vare denekonomiska krisen som gjort behovet av bättre politisk ledningmycket tydlig. I Malaysia har premiärminister Dr Mahathirförsökt hejda krisen genom att lagvägen begränsa börs- ochvalutahandeln. Tillsammans med en rad stolliga uttalanden somlägger skulden för krisen på illvilliga internationellakapitalister med IMF och George Soros i spetsen har det sänkthans och landets anseende.

I Indonesien växer kritiken mot president Suharto som via släktoch vänner driver en stor del av landet som ett familjeföretagoch har, både politiskt och ägarmässigt ett ansvar för att endel företag har ägnat sig åt olaglig och vårdslös svedjebränning.Hur hårt dubbelkrisen kommer att slå ekonomiskt är för tidigtatt säga, men varken följderna för omvärlden eller för ländernasjälva skall överdrivas. Så länge det bara handlade om ekonominsakuta bubbelkris räknade de flesta ekonomer i sina mestpessimistiska prognoser med att tillväxten i hela Asien 1998skulle bli drygt sju procent mot tidigare gissningar på drygtnio.

Effekten på världens industriländer beräknas, i värsta fall, bliblygsamma 0,2 procent. I debatten kring tigrarnas och Asiensfantastiska tillväxt tycks många ha glömt bort att det ändå rörsig om rätt små ekonomier. ASEAN-ländernas totala BNP uppgårtill knappa två procent av världens. Indien, Kina och Taiwan,som inte drabbats, har en samlad BNP som är mer än tre gångerstörre än ASEAN:s. De industriländer som berörs mest ärAustralien och Japan. Förutom sjunkande företagsvinster fårAustralien räkna med en och Japan med en halv procents lägre BNP–tillväxt. De redan hårt drabbade japanska bankerna har ca fyraprocent av sin totala utlåning till ASEAN-länderna. Omskogsbränderna fortsätter, städer och byar måste evakueras ochindustrier stängs blir följderna självklart betydligt värre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF