Teknikbolag med ljusa utsikter
Det största affärsområdet är Dynavox som i dag innefattar tre tekniker: ögonstyrning, pekskärmar och olika applikationer. Det är en verksamhet som växer och som bolaget bedömer kommer att växa med 10 procent per år på lång sikt. Marknadsandelen uppgår redan till höga 45 procent. En stor del av marknaden är dock obearbetad. Totalt sett finns en marknad på 50 miljoner människor, varav cirka 10 procent är bearbetad. Affärsområdet är i dag lönsamt och på sikt är det troligt med en rörelsemarginal kring 20 procent.
Produkterna är dyra och i behov av finansiering. I dagsläget är det tio länder som ger bidrag, men fler lär tillkomma. Exempelvis finns ett välutvecklat land som Frankrike ännu inte med. Stor potential finns även i Brasilien, Japan och Kina.
Det pågår också förhandlingar i Storbritannien om förbättrade möjligheter till finansiering, vilket skulle bidra till ökad försäljning för Tobii på sikt. Därtill pågår förslag om enklare regler i USA, via sjukförsäkringssystemet Medicare, som skulle ge fler tillgång till Tobiis produkter. Det skulle ge positiva effekter på försäljningen för Tobii.
Under fjolåret gjordes ett amerikanskt förvärv, Dynavox, som nu också är affärsområdets namn. Det köpta bolagets produkter, pekskärmar, kompletterar Tobiis ögonrörelseprodukter (eye tracking) på ett bra sätt. Integrationen väntas bli klar under 2016 och därefter kan vi räkna med synergier även inom försäljning. Detta då Tobiis produkter kan föras ut på den amerikanska marknaden via Dynavox marknadsorganisation.
Det andra affärsområdet utgörs av Tobii Pro som gör sensorn som registrerar var man tittar. Tekniken har flera möjliga användningsområden. Den används redan inom reklambranschen, men även av ledande forskningsinstitutioner. Den här verksamheten utgör ungefär en fjärdedel av omsättningen och har en rörelsemarginal strax över 10 procent. Tillväxten väntas ligga på 10–15 procent per år.
Det tredje affärsområdet, Tobii Tech, är minst, men är det som har störst potential på sikt. Detta då tekniken som registrerar ögonrörelser kan komma att användas på massmarknader som datorer och datorspel. Det kan även bli aktuellt med denna teknik i bilar och inom medicinteknik. I dag går en stor del av Tobiis forsknings- och utvecklingskostnader, cirka 200 miljoner kronor, till att finansiera verksamheten. Investeringarna inverkar negativt på bolagets resultat kortsiktigt, men lönsamhet väntas inom tre år. Därför ska Tobii ses som två bolag: ett snabbväxande och lönsamt medicinteknikbolag och ett utvecklingsbolag med stor potential.
För att få ett värde på bolaget har vi använt oss av multiplar för respektive del. Medicinteknikbolag med hög teknikhöjd handlas till ett ev/ebit på 19 och teknikbolag där potentialen bedöms som stor, men som ännu inte uppnått lönsamhet, ges ev/sales multiplar på mellan 7 och 15. Vi har valt det lägre intervallet och får då ett bolagsvärde på 5,5 miljarder kronor, vilket innebär en uppsida på 35 procent. Det är givetvis hög risk i den här typen av bolag, men samtidigt är potentialen stor. Köp med riktkurs 60 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.