Tolv viktiga börsnyheter

Läs tolv viktiga börsnotiser från de svenska dagstidningarna.

STARK BÖRS HAR KYLT AV MARKNAD FÖR FÖRETAGSAFFÄRER: Noteringarna står som spön i backen. Men den starka börsen har samtidigt kylt av den svenska marknaden för företagsaffärer. Årets första fem månader har bjudit på det lägsta antalet affärer på minst fem år. (Di)

JP MORGAN SPÅR MARKNAD FÖR FÖRETAGSAFFÄRER KOMMER TA FART IGEN: Bolagsaffärerna kommer att ta ny fart och gränsöverskridande tilläggsförvärv kommer att driva marknaden för företagsaffärer, enligt JP Morgans bankirer. (Di)

BÖRSFÖRETAGEN INVESTERAR FÖR LITE: Produktiviteten, och då framför allt den klena utvecklingen för densamma, har vuxit fram som det stora ekonomiska bekymret för de mogna ekonomierna och då inte minst Sverige. En självklar och viktig delförklaring, men inte särskilt väl genomlyst, är de låga investeringarna hos börsföretagen i synnerhet. Detta bedömer Svenska Dagbladet i en analys. (SvD)

OKLARHETER OM ANALYSKOSTNADER OROAR FÖRVALTARNA: Vid årsskiftet skärptes reglerna för vilka analyskostnader som fondbolag får ta direkt ur fonderna. Men bland fondbolagen finns en osäkerhet om vad som är tillåtet, och några föreskrifter eller allmänna råd har Finansinspektionen inte producerat. (Di)

DI SER BETYDANDE RISK FÖR NYEMISSION I BACTICGUARD: Risken är nu betydande för att Bacticguard tvingas till en ny nyemission, bedömer tidningen i sin uppföljning av rådet att teckna aktien för ett år sedan. Med nuvarande kassaflöde är det tveksamt om bolaget klarar att återbetala sitt obligationslån som förfaller i december. (Di)

DELTIDSBRANDMÄN I KONFLIKT: I morse inleddes en konflikt mellan deltidsbrandmännen i Brandmännens riksförbund och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Konflikten berör landets runt 10.000 deltidsbrandmän. (SR)

MILJÖPARTIET VILL FASA UT RÄNTEAVDRAGET: På Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen togs beslut om att partiet ska verka för en utfasning av ränteavdraget. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer inte regeringen att prioritera frågan. (SvD sön)

MP:S KONGRESS RÖSTADE FÖR AVVECKLING AV VATTENFALLS KOLVERKSAMHET: Tvärtemot partistyrelsens linje röstade Miljöpartiets kongress för en utfasning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Beslutet kan potentiellt bli en stötesten i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. (SR)

FOLKPARTIET VILL SÄNKA SKATTEN PÅ PERSONALOPTIONER: Genom att skatten på personaloptioner beskattas som kapitalinkomst på 25 procent i stället för löneinkomst med risk för upp till 57 procents skatt vill Folkpartiet skapa bättre förutsättningar för företagens konkurrenskraft. (Di lör)

ALLIANSEN GÅR OM DE RÖDGRÖNA I OPINIONEN: Det kongressande Miljöpartiet backar i SvD/Sifos sista väljarbarometer före sommaruppehållet. De grönas tillbakagång innebär också att Alliansen nu är större än de tre rödgröna partierna tillsammans.

NORMAL SOMMARVERKSAMHET FÖR MERPARTEN AV VERKSTADSINDUSTRIN: På grund av europeisk återhämtning har Scania mer att göra än vanligt inför semestrarna. Företaget hyr både in extra bemanningsanställda och utnyttjar flexavtal som innebär att anställda kan jobba fem extra timmar i veckan. För resten av svensk verkstadsindustri gäller business as usual i sommar. (Di)

FACKET VILL FÅ IGENOM FLEXIBEL PENSIONSÅLDER: Alla ska ha rätt att gå i deltidspension från 60 eller 62 år. Det är, jämte höjd reallön, ett huvudkrav från det stora privattjänstemannaförbundet Unionen inför den kommande avtalsrörelsen. (DN sön)

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.