Laddar

Tung vecka för portföljen

Efter två starka veckor gick det mesta emot aktiva portföljen i förra veckan. Börsen steg samtidigt som portföljens aktier sackade efter.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

Så har börsen lagt ännu en volatil vecka till handlingarna. Denna gång slutade det rejält på plus efter att ECB-chefen Mario Draghi var ute och luftade tankar om nya stimulanser i mars samtidigt som oljepriset studsade upp. Uppgången ska givetvis också ses i ljuset av den mycket svaga utvecklingen under veckorna innan.

Noterbart är att Stockholmsbörsen var i det närmaste oförändrad för veckan vid torsdagens stängning och att hela veckans uppgång alltså kom under fredagen. För Stockholmsbörsen slutade fredagen, och veckan, med en uppgång på 3,5 procent. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll och tappade 2,2 procent under veckan. Vid sidan av positionen i Xact Bear tyngde Intrum Justitia och Mekonomen som föll 2,9 respektive 2,1 procent. Underpresterade relativt index gjorde även Cloetta, Opus och Swedish Match.

Vårt beslut att inte spekulera i en upprekyl blev således kostsamt. Faktum är att veckan relativt index var den näst sämsta sedan den nuvarande aktiva portföljen drog i gång i januari 2014. Den sämsta veckan relativt index kom i ett liknande läge i höstas då börsen efter en tids svag utveckling steg med 4,8 procent under en vecka samtidigt som vår defensivt positionerade portfölj tappade 2,4 procent.

ECB-chefen Mario Draghis uttalanden i veckan tolkades av marknaden som att ytterligare stimulanser kan väntas i mars. Optimisterna drar naturligtvis gärna paralleller till Draghis klassiska ”whatever it takes”-tal sommaren 2012 som signalerade en vändpunkt för eurokrisen och börsen. Den stora skillnaden mot i dag är att Europa inte är det stora orosmolnet – i alla fall inte för tillfället. I stället är det Kina och USA som kortsiktigt är de stora frågetecknen. Ur det perspektivet är det svårt att se hur just nya ECB-stimulanser ska vara en nyckelfaktor för börsutvecklingen.

Mer rimligt är att marknaden börjar spekulera i att den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningscykel redan kan vara över efter bara en räntehöjning. Att Fed ska fortsätta höja räntan i ett läge där amerikanska makrodata blir allt svagare ter sig minde troligt. Frågan är emellertid om ett mer duvaktigt Fed räcker för att styra den amerikanska ekonomin bort från en lågkonjunktur. ”Don’t fight the Fed”, talas det ofta om, men den som köpte på Feds ränte­sänkningar under räntesänkningscyklerna januari 2001 till juni 2003 respektive september 2007 till december 2008 köpte rakt in i ett par stora börsras. När ekonomin väl börjat gå mot en recession har det visat sig vanskligt att köpa på räntesänkningar. Vi befarar att så kan vara fallet i dag och lämnar därför portföljen oförändrad.

Rapportperioden drar nu i gång på allvar och vi räknar med att det som vanligt kommer att leda till en del omplaceringar i portföljen. H&M och Intrum Justitia ­presenterar sina rapporter nu på torsdag. Den stora frågan i H&M är när klädjättens snart åttaåriga marginalförsvagningsfas ska avslutas. Sedan i somras har analytikerna nästan konsekvent sänkt sina vinstprognoser för ­såväl 2015 som 2016 och 2017. För 2016 ligger förväntningarna på bara 6 procents vinsttillväxt, i våra ögon låga förväntningar på ett kvalitetsbolag som fortfarande levererar tvåsiffrig tillväxt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.