Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagens förkortade handelssessions med något stigande indexutveckling.

Inför Kristi himmelsfärds-högtiden på torsdag stänger börsen i dag klockan 13.00 medan svensk penningmarknad slår igen dörrarna redan klockan 12.00. Största nyheterna hittills i dag sker i Elekta, som kan väntas hamna under press efter vinstvarning, kreditförluster, avbokade ordrar och vd-byte.

Med ungefär en halvtimme till handelsstart indikerade terminerna för storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris +0,3 till +0,5 procent.

New York-börsens breda storbolagsindex S&P 500 stängde på den sena tisdagskvällen 0,1 procent högre än dess notering när Stockholm stängde klockan 17.30, svensk tid. I skrivande stund noteras samma index 0,1 procent över sitt fair value från tisdagens stängning. Asienbörserna noterade sammantaget en svagt stigande utveckling på morgonen.

Elekta vinstvarnar och vd Niklas Savander får lämna medicinteknikföretaget med omedelbar verkan. Tidigare vd:n och nuvarande styrelseledamoten Tomas Puusepp återvänder som vd.

Elektas resultat för perioden maj-april 2014/2015 har fallit ut ”väsentligt under vägledningen”, främst på grund av en svag utveckling i USA, tillkännages det i dag. Resultatet påverkades även av försenade i leveranser och då framförallt på tillväxtmarknaderna.

Därtill kommer en kundförlust om 58 miljoner kronor att redovisas under fjärde kvartalet och reserveringarna för osäkra fordringar höjs med 100 miljoner kronor till cirka 150 miljoner kronor. Som om inte det var nog avbokades bokade ordrar värda cirka 700 miljoner kronor. Elektas bokslut väntas den 2 juni.

Rottneros femdubblar resultatet i första kvartalet och styrelsen beviljar en investering på 180 miljoner kronor för att öka kapaciteten vid massaproducentens båda bruk, Vallvik och Rottneros.

Saab inleder på morgonen sin kapitalmarknadsdag i Stockholm. Därifrån har försvarskoncernen hittills hunnit bekräfta sina 2015-utsikter.

En börsnotering av Swedish Match delägda bolag STG är mer sannolik i Köpenhamn än i Stockholm, avslöjar SWMA-vd:n Lars Dahlgren för Dagens Industri.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze släppte just rapport innehöll cirka 50 procents omsättningstillväxt och besked om att man ”aggressivt” tar marknadsandelar. Samtidigt föll lönsamheten.

Östeuropa-inriktade investmentbolaget East Capital Explorers substansvärde per den 31 mars var motsvarande 87 kronor per aktie.

Multiq levererar en rapport där man tappar så väl på omsättningen som resultatet.

Konsultförmedlaren Ework talar om ”högtryck” på sin marknad i Dagens Industri.

Dagens Industri har börjat se på IT-konsulter som en trygg hamn med hög direktavkastning. Tidningens favoritbolag blir Acando.

DI har därtill tittat på forskningsbolag som funnit att Neurovive, Orexo och Medivir är de mest köpvärda i dag.

Från makrofronten inkom Tysklands preliminära BNP-tillväxt för det första kvartalet på en något svagare än väntat årstakt om +1,0 procent. Väntat var +1,2 procent.

Kinas industriproduktionstillväxt om +5,9 procent i april var marginellt under förväntade +6,0 procent, enligt Dow Jones Newswires.

I det svenska statistikflödet visade Prosperas inflationsundersökning, på uppdrag av Riksbanken, en blandad bild av de svenska inflationsförväntningarna: på kort sikt har de stigit något, medan de på längre sikt sjönk en aning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.