Upptrissade banker i Norden
För ett år sedan studerade Affärsvärlden en korg med Europas 30 börsvärdesmässigt största banker. Utifrån nollräntemiljön och osäkerhet kring kapitalregleringar väntades medianstorbanken då prestera mager avkastning, runt 8 procent på eget kapital. Men medianbanken var samtidigt tydligt rabattvärderad, och handlades 25 procent under bokfört eget kapital.
Året som följde blev inte så illa som börsinvesterarna befarade. Räknat i kronor blev korgens kursavkastning +28 procent i snitt. Det slår Stockholmsbörsens kursavkastning på +20 procent.
Banktoppen i dag är densamma som för ett år sedan, med vissa inbördes positionsförflyttningar. Mest noterbart är hur brittiska banker har spretat isär: medan HSBC och Standard Chartered gynnats av tillväxtmarknadernas återhämtning har inhemskt exponerade Barclays, Lloyds och RBS pressats av det oväntade Brexit-beslutet.
För Norden är läget knepigt. Danske Bank är inte längre billig, utan gör storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank sällskap i lönsamhets- och värderingstoppen. I förhållande till den upptrissade sektorn på hemmaplan är Nordeas vilande intresse av sammangående med lågvärderade nederländska ABN Amro fullt logiskt som räkneövning.
Mest intressant i Norden är sannolikt norska DNB, som är mer lönsam än Europasnittet och bara något högre värderad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.