Upptrissade banker i Norden

Den som köpte europeiska bank­index för ett år sedan har belönats. Nu är sektorn inte längre ett uppenbart fynd, och Norden ser småfarligt ut.

För ett år sedan studerade ­Affärsvärlden en korg med ­Europas 30 börsvärdesmässigt största banker. Utifrån nollräntemiljön och osäkerhet kring kapitalregleringar väntades medianstorbanken då prestera mager avkastning, runt 8 procent på eget kapital. Men medianbanken var samtidigt tydligt rabattvärderad, och handlades 25 procent under bokfört eget kapital.

Året som följde blev inte så illa som börsinvesterarna befarade. Räknat i kronor blev korgens kursavkastning +28 procent i snitt. Det slår Stockholmsbörsens kursavkastning på +20 procent.

Banktoppen i dag är densamma som för ett år sedan, med vissa inbördes positionsförflyttningar. Mest noterbart är hur brittiska banker har spretat isär: medan HSBC och Standard Chartered gynnats av tillväxtmarknadernas återhämtning har inhemskt exponerade Barclays, Lloyds och RBS pressats av det oväntade Brexit-beslutet.

För Norden är läget knepigt. Danske Bank är inte längre billig, utan gör storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank sällskap i lönsamhets- och värderingstoppen. I förhållande till den upptrissade sektorn på hemma­plan är Nordeas vilande intresse av sammangående med lågvärderade nederländska ABN Amro fullt logiskt som räkneövning.

Mest intressant i Norden är sannolikt norska DNB, som är mer lönsam än Europasnittet och bara något högre värderad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania