USA-banker: Fientligt bud avvisat

Bank of New Yorks försök att ta över Mellon Bank är undantagetfrån regeln att fientliga bud nästan aldrig förekommer ibanksektorn.

Fientliga uppköp är kapitalmarknadens yttersta vapen motinkompetenta företagsledare. Är värdet på bolagets aktier högtnog lönar det sig inte att lägga sådana bud. Om värderingendäremot är envist och svårförklarligt låg och ledningen vägrargöra något åt strukturen, brukar detta förr eller senare lockatill sig ovälkomna uppköpserbjudanden.

Men det finns en mängd undantag från den här regeln. I mångaländer är regleringarna eller traditionerna sådana att fientligauppköp bara inte förekommer. När ett förvärv i den tyskastålbranschen (Krupp-Thyssen) som inte var sanktionerat av detpresumtiva uppköpsobjektets ledning var på tapeten i fjol leddedet till en ström av protester bland allmänhet, fack ochpolitiker.

NY MARKMottagligheten för fientliga affärer skiljer sig också åt frånbransch till bransch. I industrin går det bra, även om det ärmycket svårt i Kontinentaleuropa och i Japan. I tjänstesektornär det dock betydligt besvärligare. Banker, försäkringsbolag ochkonsultföretag går nästan aldrig samman om inte båda parterna äröverens.I USA finns inga legala eller kulturella faktorer somtalar mot fientliga samgåenden. Ändå är de ytterst sällsynta.Fastän det finns flera tusen amerikanska banker har det baraskett ett 20-tal fientliga övertaganden i branschen sedan mittenav 1980-talet.

Därför bröt Bank of New York ny mark när banken förra veckanlade ett fientligt bud värt 23 miljarder dollar (180 miljarderkronor) på rivalen Mellon Bank i Pittsburgh. Passformen ansågsvara god, eftersom ingen av bankerna har räntenettot som endalevebröd. Båda är stora inom avgiftsbelagda tjänster, somfondsparande och värdepappershantering. Men båda är också stoltaföretagsskapelser som förvaltar arv från 1780-talet (Bank of NewYork ) respektive slutet av 1800-talet (Mellon). Därföravvisades propån bryskt. Utsikterna att affären kan gå igenomverkar nu små.

Det är inte konstigt att bolagsledningarna i regel skyggar förfientliga affärer. Banksammanslagningar är svåra att genomföra ivilket fall. Ledningarna måste gemensamt slå ihoporganisationerna så att de bästa affärssegmenten ochresultatenheterna stärks, samtidigt som de fortlöpande måsteövertyga kunder och personal om att deras intressen inteåsidosätts. Detta är tungt nog.

Vid en fientlig affär blir det ännu tyngre. Då måste det köpandebolagets ledning dessutom skydda sig och båda bankernas kundermot eventuellt krypskytte från det uppköpta företagets anställdaoch ledning.Det finns också finansiella aspekter. Fientliga budgör köpen dyrare än de annars skulle ha blivit, vilket ställerännu högre krav på rationaliseringar.

BILDTEXT: Fientliga bud gör köpen dyrare än de annars skulle hablivit, vilket ställer ännu högre krav på rationaliseringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco