Världen på 2,4 minuter
Japan
Den som väntar sig att Japan ska börja dra världsekonomin får vänta. Industriproduktionen föll med 2,9 procent i september mot augusti, vilket var mer än väntat. En vändning i den japanska ekonomin är inte att vänta under nästa år.
Hong Kong/Asien
Trots terroisträdsla har East Asia Economic Summit lockat 800 industriledare och toppolitiker till Hong Kong. Asiens ledare ska diskutera vad de kan göra för att mildra den globala recessionen. På plats är bland andra koncerncheferna för Sony och Toshiba, såväl som finansministrarna från en rad asiatiska länder.
Indien
Nokia India planerar att växa med 50 procent under 2002, lika mycket som företaget växt i år. Kommande sex månader rullar Nokia ut ett GSM-nät för Birla AT&T i New Delhi plus uppgraderar existerande nät till GPRS i Bombay, Calcutta och flera andra regioner. Nokia ska också ge sig in på den indiska bredbandsmarknaden nästa år.
Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder inleder ett tredagarsbesök. Han ska diskutera Indiens spända relation med Pakistan och hur Afganistans framtida regering ska se ut. Schröder åker också till Bangalore, Indiens Silicon Valley, för att träffa Siemens India, ett av landets 80 största företag.
Kina
Kina är ett ljus i det globala ekonomiska mörkret. Landet är på god väg att bli en ekonomisk supermakt, skriver Wall Street Journal i sin stora Asien-rapport. Men det finns en oro i Asien att Kina ska bli för dominant. Avancerade asiatiska ekonomier som Sydkorea, Japan, Singapore och Taiwan gynnas av Kinas ekonomiska språng. Värre är det för länder som Filippinerna, Thailand, Vietnam med fler. De ska konkurrera med Kinas billiga och välutbildade arbetskraft i det relativt avreglerade Kina med bra vägar, hamnar och flygplatser. En kinesisk arbetare tjänar 900 kronor i månaden, en filippinsk 1 170 och en thailändsk 1 370. Ett hot mot den kinesiska tillväxten är banksystemet. The People’s Bank of China, landets centralbank, beräknar att 30% dess lån till de fyra statligt ägda bankerna för närvarande inte betalas tillbaka.
USA/Australien General Motors sålde sitt satellit-tv-företag Hughes till EchoStar för nästan 26 miljarder dollar i aktier och kontanter. EchoStar slog ut favorittippade Rupert Murdochs News Corp i budgivningen. New Corp-aktien rasar på börsen i Australien. Affären har tagit 18 månader att genomföra och har bland annat fördröjts av att Hughes koncernchef avgått, bror till GM:s ordförande, skriver Wall Street Journal. Sammanslagna EchoStar och Hughes blir USA:s största satellit-tv-operatör. En utredning är att vänta om det nya bolagets dominerande ställning på marknaden där hushåll inte har tillgång till kabel-tv.
USA
Världens största internetportal, Yahoo, drabbad av den ekonomiska avmattningen, planerar ta betalt. Efter tredje kvartalets rapport, då vinsten sjönk med 100 procent och intäkterna med 50 procent, står det klart att Yahoo behöver en ny intäktskälla förutom annonser, skriver Business Week. Yahoos ledning arbetar med tre scenarios. Det första att ta betalt av medieföretag, internetbanker och internetmäklare med flera som får plats i Yahoo´s portaler i hela världen. Det andra är att investera i eget innehåll som kan säljas till konsumenter mot prenumeration. Det tredje är att sälja sig själv till ett stort medieföretag som saknar fäste på online-marknaden. Potentiella köpare kan vara News Corp, Viacom eller Disney. Men hittills har ingen öppet visat intresse, vilket gjort att aktien fortsatt rasa.
USA/Storbritanninen
KRIGET ÄR ETT SVEK, dundrar brittiska The Mirror. Efter tre veckors bomning har inte en enda terrorist blivit tillfångatagen eller dödad i Afganistan, skriver tidningen. Independent skriver att ”USA:s regering insisterar att kampanjen i Afganistan går enligt plan, oavsett de upprepade bombmissarna inklusive dödandet av sju barn när de satt och åt frukost i sitt hem i Kabul”. ”Bombningarna bör stoppas före Ramadan då stödet för kriget vacklar”, skriver Daily Telegraph.
…men USA försvarar sig
USA och Storbritanniens regeringar försvarar krigstaktiken i Afganistan. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld insisterade i tv-intervjuer att bombattackerna var framgångsrika. Men han medgav att man inte haft tillräckligt med bra mål att bomba till en början. Nu har man bättre information och bombningarna är effektivare. Storbritanniens premiärminister Tony Blair väntas svara på kritiken idag i ett tal i Wales.
…och får kritik för dålig PR
Bush-administrationens PR-åtgärder är klantinga och skadar kriget mot terrorismen, skriver Business Week. USA har bestämt sig för att inte kommentera kriget och att nästan inte visa några tv-bilder. Till skillnad mot tidigare krig, så får inte höga militärer uttala sig om kriget. Samtidigt är försvarsminister Donald Rumsfelds dagliga mediebriefar en katastrof, då han inte ger några raka svar och svamlar. Briefarna blir bleka kontraster till den islamska tv-kanalen al-Jazeeras avslöjande bilder av vad som pågår bakom fiendelinjerna.
Mats Paulsen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.