Världskonjunkuren: Undergången kan vänta

Både i Europa och USA syns tydliga spår av Asienkrisen. Men ännuså länge ser effekterna ganska beskedliga ut.

Industrikonjunkturen i både Europa och USA har dämpats.Industriproduktionen har planat ut i år, men man kan inte hellerse någon tydlig nedåtgående trend. Olika slagskonjunkturbarometrar, som bygger på enkäter till industrin, geren ännu tydligare bild av avmattning. I USA vände det så kalladeNAPM-indexet nedåt redan i mitten av 1997, men under de senastemånaderna har det stabiliserats på en nivå som tyder på ungefäroförändrad produktion.Avmattningen i den europeiska industrikonjunkturen inleddes inteförrän i slutet av förra året, och först under de senastemånaderna har indexet för industrins förväntningar vänt nedåt.Att den brittiska konjunkturen har mattats är en viktigförklaring. I de blivande EMU-länderna har industrikonjunkturenbara planat ut.

Handelseffekter

Exporten till de krisdrabbade länderna i Asien har fallitkraftigt, men totalt sett har exporten inte påverkats likamycket. Den amerikanska exporten passerade toppen i oktoberförra året. Sedan dess har den fallit med ungefär sex procent.Rädslan för en kraftig våg av import från de länder vars valutorhar fallit kraftigt har inte infriats. Tvärtom har även importendämpats.I Europa har exporten påverkats mindre än i USA. I Tyskland ochItalien har den till och med fortsatt uppåt, medan den franskaexporten varit litet svagare och stagnerat hittills i år. Densvenska exporten har legat ganska still efter en kraftig uppgångunder förra året. Vid sidan av den svagare exporten ochindustrikonjunkturen befarar man nu att oron för svagaretillväxt – tillsammans med börsfallen – ska ge en betydligtsvagare privat konsumtion. Därav ser man dock inte mycket ännu.I USA har detaljhandeln dämpats något under de senastemånaderna, men fortfarande under andra kvartalet i år ökade denprivata konsumtionen starkt. Mätningar av hushållens framtidstrovisar dock att optimismen har fallit något från rekordhöjderna ivåras. Det kan vara ett tecken på att den privata konsumtionenverkligen håller på att dämpas.I Europa som helhet är tecknen inte lika tydliga. Index förhushållens framtidstro visar att förväntningarna har planat utpå en hög nivå, men de har ännu inte vänt nedåt. Den privatakonsumtionen har ju ökat relativt svagt under flera år, och densenaste tidens utveckling visar inga tydliga tecken på nedgång.I Sverige vände den privata konsumtionen uppåt under förra åretoch har fortsatt att öka i år. Detaljhandelns försäljning iaugusti var 8 procent högre än motsvarande månad förra året,enligt SCB. Det är den högsta försäljningen under hela1990-talet. Överhuvudtaget ser hushållen ljust på köp avkapitalvaror och på den egna ekonomin överhuvudtaget. Landetsekonomi däremot omfattas inte av samma optimism.

BILDTEXT: Efter IMF-mötet för ett par veckor sedan rådde renadomedagsstämmningen. Men nej, världen står inte inför sin undergång.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF