VD lovar större aktivitet

S-E-Bankens allemansfonder har de senaste två åren varit nästan lika passiva som Handelsbankens indexfonder. Nu skall risktagandet öka.

Försiktighet verkar vara det främsta särdraget hos Patrik Tigerschiöld, som hösten 1995 tog över som VD för S-E-Bankens allemansfonder, och som i höstas även fick ansvaret för förvaltningen i resten av Norden.

En genomgång som Affärsvärlden gjorde för tre veckor sedan av fondernas aktiva risk (PP 17/97 sidan 10) visar att det bara är Handelsbankens helt passiva indexfonder som har lägre risktagande jämfört med index än S-E-Bankens allemansfonder. Samtidigt har Patrik Tigerschiöld givit kunderna lägre avkastning än Findatas Avkastningsindex.

Ordet »passiv« har två betydelser när det gäller fonder. Dels att förvaltaren gör få affärer, vilket ger låg omsättningshastighet (se »Fonderna som sitter nöjda« i 13/97), dels att förvaltaren köper nästan samma andel i börsbolagen som de har i jämförelseindex, vilket ger låg aktiv risk.

»2,7 procent är för låg aktiv risk, den ska upp en bit. Men inte till fyra eller fem« säger Patrik Tigerschiöld. »Vi måste ta hänsyn till vad kunderna förväntar sig. När kunderna valde våra allemansfonder så kunde vi ha 25 procent likviditet, vilket sänkte risken. »

Samtidigt har omsättningshastigheten i S-E-Bankens allemansfonder legat kring 40 procent per år, vilket är strax över genomsnittet. I denna mening är Patrik Tigerschiöld alltså inte passiv.

Om låg aktiv risk kombineras med hög omsättningshastighet tyder det på att förvaltaren är inriktad på att utnyttja tillfälliga prissvängningar. Samtidigt är aktiv handel enda sättet att tillgodose behovet av god tillgång till extern analys.

S-E-Banken Fonder har nämligen bara fyra anställda för att förvalta aktier i Sverige och övriga Norden värda över 25 miljarder kronor. Till skillnad från hos Nordbanken och Sparbanken finns ingen egen analysgrupp, i stället utnyttjas och utvärderas mäklarfirmornas analytiker.

»Vi kommer att addera två personer de närmaste tolv månaderna, en av dem finsktalande.«

»Men vi tror inte att vi kan vara den mest attraktiva arbetsplatsen för både den bästa verkstadsanalytikern, den bästa skogsanalytikern, den bästa bankanalytikern och så vidare. Vi tror att det är helt orealistiskt, och dessutom varierar det över tiden vilka som är bäst«, säger Patrik Tigerschiöld.

»I stället lägger vi ned mycket tid på att utvärdera mäklarfirmornas analytiker och sedan lägger vi våra affärer hos mäklarfirmorna i proportion till hur bra rådgivning vi fått.«

Kostnaderna för affärerna tas ur fonderna, och genom att bara använda externa analytiker får S-E-Banken Fonder alltså behålla mer av det årliga förvaltningsarvode som kunderna betalar.

Svenska och nordiska aktier förvaltas tillsammans sedan i höstas, varför det?

»Norden är ett ganska homogent område, med branscher som skog och stål. Jag tror också att OM och börsen kommer att lyckas att skapa en nordisk börs. Om fyra-fem år kan man därmed tänka sig att alla Sverigefonder blir Nordenfonder«, säger Patrik Tigerschiöld.

Föreningsbanken har börjat låna ut aktier för att höja avkastningen, är inte det något ni borde göra?

»Vi har haft problem med vårt datorsystem som gjort att vi inte kunnat göra det, allt måste fungera perfekt för att utlåningen skall löna sig. Men det kommer.«

Ansvar har ställt ut mängder av köpoptioner, vilket höjer avkastningen så länge aktierna inte stiger oväntat kraftigt, vore inte det något för er?

»Jag vill använda derivat som jag använder aktier«, säger Patrik Tigerschiöld. »Jag letar efter undervärderade aktier, men vet inte när uppgången kommer. Jag begriper inte poängen med att välja aktier som man tror kommer att stiga, men samtidigt sälja bort en del av vinstchanserna.«

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.