”Visst finns det risk för bakslag”

Klas Eklund - chefsekonom SEB

______________________

Hur ser du på den svenska konjunkturen en bit fram?
– Vi har passerat den absoluta toppen i form av tillväxttakt men det är en lång bit kvar innan vi har nått toppen i form av resursutnyttjande. Vi på SEB räknar med att tillväxten även under 2007 kommer att ligga klart över trend med en tillväxt en bit över tre procent.

Samtidigt säger den ekonomiska myten att börsen går ner när vi har en borgerlig regering. Kan de goda ekonomiska förutsättningarna göra så att myten avlivas?
– Skälet till att börsen har tvivlat på borgerliga regeringar är att de borgerliga regerat under oroliga tider. Under kostnadskrisens dagar på 1970-talet och i samband med recessionen på 1990-talet. Och det var knappast de borgerliga regeringarna som ensamma stod som skyldiga till svårigheterna under de perioderna. Men konjunkturmässigt ser det bra ut just nu och politiken är generellt börspositiv med utförsäljningar av statliga företag och stimulanser till småföretagande. Men vi ska komma ihåg att vi haft en fantastisk resa med kraftigt stigande vinster under flera år i rad. Så visst finns det risk för bakslag.

Vilka branscher/företag kommer annars att gynnas av alliansens politik?
– De företagen hittar vi främst bland tjänsteföretagen. Bland annat ska det införas avdrag för hushållsnära tjänster, arbetsgivaravgifterna ska sänkas inom hotell- och restaurangnäringen. Stopplagen ska bort. Så det blir väl främst här som det kommer att märkas på ett tydligt sätt.

Vad kommer att gå bra oberoende av den politik som förs?
– Svensk börs har ett bra utgångsläge med låga räntor och väldigt höga vinster. P/e-talen är låga och den låga värderingen utgör ett golv för hur långt börsen kan falla. Att Riksbanken höjer räntan i små steg är heller inget som kommer att knäcka vare sig konjunktur eller börs. Så det ser generellt sett rätt bra ut för den svenska börsen. Om det ser bra ut i Sverige så är oron större för amerikansk ekonomi.

Hur oroad ska en aktieägare vara för att det här kan komma att ge stora negativa effekter på börserna?
– Det här är den enskilt viktigaste faktorn för de globala börserna. Visserligen är Dow Jones-index uppe och nosar på gamla rekordnivåer men det är slående hur osäker marknaden trots allt är. Den prognos för amerikansk ekonomi som vi har på banken betyder en relativt kraftig uppbromsning under vintern och när den statistiken börjar rulla in kan det få stora effekter på börserna. Den amerikanska centralbanken kommer dock att börja sänka räntan och obligationsräntorna kommer att gå ner vilket i sin tur borde gynna aktiekurserna. Med vår mjuklandningsprognos ser det ganska bra ut. Men får vi fel – blir det en ordentlig hårdlandning – så kommer varken sänkta räntor eller sjunkande oljepris att kunna rädda börsen.

Samtidigt växer Asien med Kina i spetsen så att det knakar. Är det dags att gå in och handla aktier på den kinesiska marknaden nu när USA är lite osäkert?
– Den japanska börsen har gått upp, men är fortfarande rimligt värderad. Starkare ekonomi talar i och för sig för japanska aktier, men Tokyobörsen är känslig för vad som sker i USA. Den kinesiska börsen är Vilda Östern. Det finns ingen transparens, få företag som dessutom ofta har starka statliga band och det är dålig likviditet. Så svaret på den frågan är att man nog inte bör direktäga aktier i Kina om man inte har särskilt god information. I alla fall inte än. Det är betydligt bättre att köpa aktier i företag som tjänar pengar på den starka kinesiska ekonomin.

Själv har du skiftat om i portföljen och ägnar dig numera även åt hästuppfödning. Är det en framtidsbransch?
– I alla fall när det gäller volym. Branschen växer så det knakar och antalet hästar i Skåne är numera på samma nivåer som på 1950-talet. Men med hästar är det ungefär som med it-bolag, ungefär en av tio blir en lyckosam satsning. Samtidigt är det en solkig bransch när det gäller skattemoral och utnyttjande av unga flickor som hästskötare. Här skulle den nya regeringen faktiskt kunna göra en insats.

– Och skulle något private-equity-bolag vilja investera större summor i vår uppfödning så ska jag ta det under ödmjukt övervägande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF