Äntligen en bra månad för portföljen

PORTFÖLJEN: Juli månad bjöd på en solig utveckling i jämförelse med index. Portföljen steg med runt 2 procent samtidigt som OMXS30 tog semester tillsammans med resten av befolkningen och sjönk 4 procent. Bäst gick det för Insplanet och Gränges, som sken med uppgångar på 23 respektive 15 procent.
Äntligen en bra månad för portföljen - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

Varje månad vill vi på Börsplus följa upp vår portfölj, som även hittas på Shareville. Det är ingen hemlighet att vi under året varit lite missnöjda med värdeutvecklingen. Även om vi har en lång investeringshorisont är det viktigt att följa upp utvecklingen, både kursmässigt och operativt, på kortare sikt. När vi sedan en dag avvecklar portföljen går avkastningen till välgörenhet.

Försäkringsförmedlaren Insplanet är vårt senaste inköp till portföljen. Kortfattat tyckte vi att aktien såg obefogat lågt värderad ut med ett närapå obefintligt intresse för aktien. Vd Tomas Jonson verkar hålla med om vår positiva syn (annat vore givetvis oroväckande) och köpte under månaden aktier för cirka 2,4 Mkr.

Gränges avancerade hela 15 procent under juli och gick starkt både inför och efter rapport. Halvårsrapporten från aluminiumvalsaren bjöd på högre volym, omsättning och resultat än väntat. Rörelseresultatet kom in på 290 Mkr (9,4 procents marginal) jämfört med analytikernas förhandstips om 257 Mkr (9,1 procent). Den organiska försäljningstillväxten uppgick till drygt 6 procent under kvartalet, drivet framför allt av ökad efterfrågan i Asien. Gällande förra årets förvärvade amerikanska verksamhet är Gränges något förtegna, men räknar med tillväxt under tredje kvartalet trots att kapacitetsutnyttjandet ligger nära taket.

HR- och bemanningsföretaget Wise Group, vårt näst senaste inköp, steg med 4 procent. Där noterar vi att rekryteringsspecialisten Erik Juhler dubblat sin ägarandel i bolaget från ca 5 till 10 procent.

Vi noterar också att inslaget av kunniga och skickliga ägare ökar även i Agromino. Tjeckiske företagaren Petr Krogman med intressen i agrosektorn ökar till 16 procent av kapitalet.

Ytterligare draghjälp fick portföljen av Moberg Pharma, som även den steg med omkring 4 procent. Vi ser fram emot att läsa delårsrapporten som släpps den 8 augusti, där det (bland annat) ska bli intressant att se utfallet av den påbörjade marknadslanseringen i Japan.

På minussidan finner vi konsultmäklaren Ework som backade drygt 8 procent under månaden efter att ha levererat en rapport som var något svag, framför allt gällande rörelsemarginalen. Prislappen har nu kommit ned en del sedan toppen i våras och vi ser fortfarande aktien som köpvärd efter den senaste rapporten som vi kommenterar i länken bredvid.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.