Avyttrar två aktier

Förra veckan blev tung för aktiva portföljen. H&M:s rapport tillhörde motgångarna.

Stockholmsbörsen steg med 1,6 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen tappade 0,6 procent. Portföljen tyngdes av Mekonomen, IC Group och H&M – som alla fick se kurserna backa under veckan.

H&M överraskade med en oväntat stark rapport, men fick ändå se kursen falla då svag försäljningsutveckling inneburit en stor lageruppbyggnad, något som indikerar att nästa kvartalsrapport kan bli en tråkigare historia. I ett längre perspektiv framstår H&M som ett attraktivt alternativ på en relativt dyr Stockholmsbörs, men risken är uppenbar att aktien är sval ytterligare en tid. Vårt bottenfiske fick snett och vi säljer med en förlust på 4,0 procent.

Även i fastighetsbolaget Catena väljer Affärsvärlden att kliva av och invänta bättre läge. I närtid saknas tydliga kurstriggers annat än att fler i marknaden upptäcker logistikfastighetsbolagets goda positionering mot e-handelns nya varuflöden samt livsmedelslogistik. Catena är ett av få säkra långsiktiga kassaflödescase i fastighetssektorn.

Affärsvärlden är samtidigt generellt försiktigt inställd till svenska fastigheter. Efter ett flerårigt i huvudsak räntedrivet rally kan det nu skönjas flera tecken på motvind: kreditpåslagen stiger på lånen, fastighetsvärdena har redan skrivits upp till nivåer som inte lämnar mycket utrymme för bakslag och regeringen går nu på storoffensiv för att försöka komma åt sektorns sedan länge gynnsamma skattesits. Det så kallade yield-gap som branschens insiders lutar sig mot, alltså skillnaden mellan fastigheternas direktavkastning och belåningskostnaderna, kan krympa snabbt. Catena säljs med en vinst på 1,7 procent.

Kapitalet från försäljningarna placeras i kassan tills vidare i väntan på ett bättre ingångsläge. Börsen börjar kännas överhettad, och det skulle inte överraska med någon form av rekyl ganska snart.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet