Säljer efter halvårsrapporten

Stockholmsbörsen föll för andra veckan i rad i förra veckan. Tappet stannade dock vid 0,6 procent. Aktiva portföljen utvecklades bättre och steg med 0,1 procent.
Säljer efter halvårsrapporten - port_v33_17_binary_6865770.PNG

Medan H&M hade en tung vecka (-3,6 procent) fortsatte Mekonomen att utvecklas åt rätt håll (+3,3 procent). Under veckan tog Nordea in Mekonomen i sin modellportfölj. Dessutom inledde Kepler Cheuvreux bevakning med en köprekommendation med riktkurs 190 kronor.

Liksom verksamheten var norska vin- och spritinnehavet Arcus andra kvartal en stabil historia. Positivt var att koncernen återvände till tydlig organisk tillväxt, +2,3 procent mot samma kvartal i fjol. Därtill var kassaflödet starkt och lagret jobbades ned.

Långsiktigt går alltså utvecklingen som tänkt i Affärsvärldens köpråd: organisk växande kassaflöden med begränsad konjunkturkänslighet är grundbulten i uppvärderingscaset.

Dessvärre har Arcus börsresa inletts alltför händelsefattigt för att lyfta intresset kring doldisbolaget. Namnkunniga norska ägare klev in i våras: Stein Erik Hagens Canica samt redararvingarna Helene och Christian Sundt. Den stora triggern har däremot tyvärr ännu inte inträffat – ett första tilläggsförvärv som noterat bolag.

Då det inte finns några tydliga tidsramar kring förvärv framåt så säljs Arcus-positionen nu ut ur aktiva portföljen. Arcus förblir ett defensivt värdecase. Aktien säljs med en vinst på 0,8 procent, inklusive utdelningen som tidigare adderats till kassan. En svagare norsk krona under innehavstiden försämrade avkastningen med några procent.

I förra veckan blev Getinges nyemissionsvillkor kända. Sju aktier ger rätt att teckna en ny aktie för 127 kronor. Det lutar åt att aktiva portföljen säljer teckningsrätterna när handeln kommer igång.

Under sommarens börsrekyl har många bolag kommit ner en hel del. I det korta perspektivet ser vi dock risk för ytterligare svaghet, inte minst kan det amerikanska skuldtaket komma att ställa till det. Addera Nordkorea, en högkonjunktur som börjar bli gammal och centralbanker som alltmer rör sig mot utgången, och vi väljer att avvakta med nästa köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.